Monthly Archives: August 2011

KITA Merdeka??

Sempena dengan kemerdekaan negara…pihak penulis iaitu saya ( Ignatius John)..mengambil kesempatan ini hendak menitipkan pandangan penulis mengenai kemerdekaan negara . Dan apa yang penting….jangan hanya pandai melaung MERDEKA……..sebanyak 7kali mahupun seribu kali…dan jika tidak ada pengertian mengenai kemerdekaan, tidak guna kesemua laungan tersebut.

Sebenarnya saya sendiri secara peribadinya agar gusar mengenai pengisian kemerdekaan dalam kalangan masyarakat kita. Bukannya berniat hendak membetulkan perancangan sesetengah pihak tetapi apa yang pihak penulis dapat saksikan mahupun perhatikan, pengisian kemerdekaan itu lebih bersifat retorik ataupun sikap sesetengah yang menganggap sambutan kemerdekaan bersifat perayaan merencatkan pengisian kemerdekaan yang sebenar. Yakni saya di pihak penulis ingin menegur sikap sesetengah pihak yang sememangnya mengerti akan seruan kerajaan dalam pengisian kemerdekaan dan contohnya adalah pengibaran jalur gemilang. Program kibarkan jalur gemilang merupakan rencana yang dianjurkan oleh pihak kerajaan untuk memupuk semangat patriotisme dalam kalangan masyarakat Malaysia. Namun apa yang menyedihkan adalah apabila seruan itu disahut dengan satu hasrat untuk meraih populariti semata-mata. Bendera dikibar di kenderaan mahupun di rumah…namun apakah yang mengibarkannya mengerti akan makna sebenar seruan kerajaan tersebut ataupun anda mengibarkan bendera hanyalah bersikap hangat-hangat tahi ayam. Jika benar menyintai negara, jangan hanya pada bulan kemerdekaan sahaja, bendera kebanggaan kita dikibarkan.

Persoalan utama di sini adalah sejauh manakah kita dinilai tahap patriotisme dalam diri kita. adakah dengan mengibarkan bendera, kita dikatakan bersikap patriotisme. Bagaimana pula dengan pihak yang tidak mengibarkannya? Secara peribadinya, saya di pihak penulis…tidak mengibarkan bendera Malaysia pada tahun ini… Kenapa? Kerana saya percaya bahawa jika saya tidak mengibarkan tidak bermakna saya tidak menyayangi Malaysia. Adalah perlu dingatkan bahawa pengertian kemerdekaan mahupun rasa cinta terhadap negara dizahirkan secara berbeza-beza namun apa yang pasti REMAJA MASA KINI SEMEMANGNYA CINTA AKAN NEGARA namun cara yang ditunjukkan adalah berbeza. jadi tidak wajar jika diperkatakan generasi masa kini sudah luntur nilai kemerdekaan. Jangan begitu mudah menghukum mahupun menyimpul kata tanpa melihat akan realiti yang sebenarnya.

Rakan 1 :” Eh…tahun ini..ada konsert ka di dataran…”

Saya : “tiada…kenapa jua…”

Rakan 1 : “aisehh…..boring ba mcm nie…tiada konsert…cuba la buat konsert ba..syiookkk…”

Inilah realiti sebenar, kerana lama sudah disuapkan dengan konsert kemerdekaan semata-mata maka konsert bagi setiap kali kemerdekaan itu adalah perlu, namun persoalannya adakah konsert yang dianjurkan oleh pihak tertentu menepati ciri mahupun kehendak sebenar sambutan kemerdekaan itu. Remaja yang tertentu ini lebih gemar untuk berkonsert tanpa ada rasa sekelumit di hati untuk mengerti akan pengertian sebenar konsert itu.. Bak kata orang…..orang jerit MERDEKA….aku pun ikut jeritlah…. namun jeritan itu berbaloi atau tidak…saya bukan orang layak untuk menilainya. Seperti yang dapat kita saksikan sambutan kemerdekaan jelas lari dari landasan sebenar….hiburan mengaburi segala-segalanya. Pihak tertentu menggunakan alasan kemerdekaan untuk mengadakan konsert lantas melarikan prinsip sebenar sambutan kemerdekaan itu sendiri. Lebih menyedihkan lagi…apabila pengisian konsert itu, tidak langsung menjurus kepada kemerdekaan namun lebih kepada bersuka ria semata-mata. Jika ada pun….pengisian hanya untuk sekejap sahaja….tiada yang pasti. Pihak yang berwajib…jalankan tindakan anda…jangan sampai pengertian kemerdekaan itu menyesong dari erti yang sebenar… Ingat pesanan : BUKAN MUDAH UNTUK MEMERDEKAKAN SESEBUAH ¬†NEGARA, NAMUN UNTUK MENGHANCURKANNYA TIDAK SAMPAI SATU KETIKA….

Ikhlas dari : Ignatius John

Suara hari ini…untuk kesenangan hari esok. ūüôā

My favourite food special : Hari Raya

Ketupat and rendang……a must in my list when visitting my friend or even my parent friends. I just loves…the taste and the feel of spice…inside it….

Then, bahulu ( spelling..correct right???)..guess what….even we can find it everyday in every store in Malaysia but the taste during Hari Raya is totally different…i like the spongy when I eating this…..and for sure…don’t make it..hard for me…to eat it…..


Lemang….one of the¬†most favourite food..i think…. I do love the smell and the taste the rice (pulut nasi) cooked together with coconut milk….. And when you eat it with rendang ayam….then you will feel greatful to be born in Malaysia…full with a thousand of food..
Next is…..Kuih Batang Buruk…….followed by Mini Popia then Kuih Makmur…Almond London

TO ALL MALAYSIAN…SELAMAT HARI RAYA…AND PLEASE ENJOY THIS FESTIVE SEASONS WITH FULL OF FEELING GRATEFUL TO BE BORN IN MALAYSIA AND FORGET TO CELEBRATE MERDEKA DAY…. 54TH MERDEKA

TITIPAN KASIH UNTUK F4T21‚Ķ

Dah lama nak bercerita pasal tutorial F4T21 nie…tapi belum terbuka hati aku nak bercerita. Tapi semalam aku teringatkan korang semua..rindu nak belajar….rindu nak stay up late bukan nak online tapi sebab nak belajar dan buat tutorial atau tiru report eksperimen orang lain.. Perjalanan di F4T21 dititipkan dengan pelbagai kerenah plus drama, terutama ketika drama ICT4ME…rasanya sebab time tu semua nak tunjuk hebat kot dan time tu kami belum rapat sepenuhnya jadi rasa untuk berkumpul sebagai satu kumpulan dan work together as one team tu belum wujud sepenuhnya.

Pelbagai drama yang berlaku bila dingat kembali rasanya macam bodoh pula. Aku yang muda ini susah nak kawal kak-kak dan abg-abg time tu‚Ķ( ūüėõ ). Time tu memang rasa menyampah dengan semua orang sebab xnak bekerjasama lepas tu berlagak sombong pula tu. Tapi kesemua berlaku dengan keadaan begitu juga tanpa mewujudkan rasa permusuhan antara kita. Kata orang, kena hidup professional..kerja adalah kerja dan bila bukan waktu kerja kita adalah kawan.. Habis ICT4ME‚Ķ..dan selepas tu tak banyak sangat pun benda yang interesting berlaku kat kami cuma waktu tu tutorial F4T21 popular sebab kewujudan seorang insan yang kuat ponteng sampai satu kolej tau.¬† Semester 1 melabuhkan tirainya begitu sahaja dan menyaksikan satu demi satu kawan-kawan F4T21 meninggalkan kami. Memandangkan semua sibuk dengan persiapan masing-masing untuk PSPM 1 dan MUET‚Ķ.busy la sgt time ini.

Semester 2….membuka jendela…semester kedua di matrikulasi tidak banyak menduga perkara yang tak diingini berlaku. Perkara yang menghighlight F4T21 pun waktu join kawad kaki….tu pun..drama air mata pun byk berlaku.Sebabnya terlalu byk tenaga pengajar so I yang muda nie pun jadi singa cute yang memarahi dorang. Sapa suruh…lepas kena marah…semua ok balik..semua seperti dalam perancangan. For your information…aku memang tak suka nak marah-marah orang dan itu bukan sikap aku..tapi kalau dah sampai kronik…maka berhambur dan tersembur la air liur aku untuk korang…jahat memang jahat tapi untuk kebaikan semua pihak. Tapi orang kata la….drama itu tidak sia-sia malah membuahkan hasil dan kita jadi Naib Johan untuk Kawad Kaki…..dan kenangan di manja rasa akan I sampai bila-bila…..thank untuk Ummie Umairah sebab hadiahkan baju…..suka baju tu…sebab ngam2 kat badan..boleh tayang body (huhuhuhu…seksi ker??)….macam orang kata la…..u guys will never be replaced…..by anyone… Macamana pun….korang tetap satu…dan tiada keduanya…..

SINI….nak juga menyelitkan sebab dan penyebab kenapa aku selalu ponteng……

  1. Kalau aku dah ngantuk sangat pagi-pagi tu ditambah pula dengan kelas or kuliah yang aku tak berapa suka….aku akan extend waktu tidur….lepas tu pura2 berlakon….terover tidur…
  2. Kalau waktu tengahari…..time aku selalunya akan tidur…so bila bangun…segalanya dah kusut masai..air liur basi dah meleleh kat pipi….so aku akan tidur balik…..malas nak cuci muka so tidur balik.
  3. Lepas tu, kalau tiada air…..alasan paling konkrit la…sebab aku malas nak cari air…lepas tu angkut air pergi tandas…..jadi untuk mengurangkan kelenguhan tangan…aku sambung jak tidur.
  4. Alasan seterusnya…kalau aku dah plan something…contohnya…..nak cuci kain….so aku sanggup ponteng untuk menjayakan misi aku….
  5. Paling best punya….kalau aku dah tengok drama korea….semestinya aku akan memonteng kan diri sebab mau kasi habis….(semangat mau kasi abis cite korea)…..
  6. Seterusnya…kalau time lecture phy..dan Sir Zulfadhli yang mengajar….lebih baik aku tidur di bilik…..buang masa ja pun kalau datang…tiada guna pun…
  7. Hahaha…paling last….klu mimpi yang best…..lagi la aku ndak mau bangun….biar la sampai tengahari aku memonteng…yg penting mimpi aku berjalan ja…..bestnyer…..

Lepas tu….aku check di system MIS….jam kredit ponteng…..32 jam……hehehehe

Jang Geun Suk

Name: žě•Í∑ľžĄĚ / Jang Geun Suk
Profession: Actor, Singer, Model
Birthdate: 1987-Aug-04
Height: 182cm
Weight: 63 kg
Star sign: Leo
Blood Type: A
Education: Bangsan High
Hobby: Listening to music, cooking, target shooting

TV Series

Mary Stayed Out All Night (KBS2, 2010)
You’re Beautiful (SBS, 2009)
Beethoven Virus (MBC, 2008)
Hong Gil Dong (KBS2, 2008)
Hwang Jin Yi (KBS2, 2006)
Alien Sam (2006) 
Lovers in Prague (SBS, 2005) 
Nonstop 4 (MBC, 2003)
Daemang (SBS, 2002) 
Orange (SBS, 2002)

Movies

You Pet (2010)
Itaewon Murder Case / Itaewon Salinsageon (2009)
Members of the Funeral (2008)
Baby and Me (2008)
Do Re Mi Fa So La Ti Do (2008)
Going Crazy Waiting (2007)
Happy Life (2007)
One Missed Call Final (2006)

Awards

2010 KBS Drama Awards: Netizens’ Award (Mary Stayed Out All Night)
2010 KBS Drama Awards: Best Couple Award with Moon Geun Young (Mary Stayed Out All Night)
2010 Yahoo! Asia Buzz Awards: Top Buzz Male Korea Star Award & the Top Buzz Male Asia Star Award
2010 Baeksang Awards : Male Popularity Award (Itaewon Murder Case)
2009 SBS Drama Awards: Teens‚Äô Star Award (Actor) ‚Äď You‚Äôre Beautiful
2009 SBS Drama Awards: Netizens‚Äô Popularity Award ‚Äď You‚Äôre Beautiful
2008 MBC Drama Awards: New Actor Award ‚Äď Beethoven Virus
2008 KBS Drama Awards: Popularity Award (Actor)- Hong Gil Dong
2008 SBS 44th Annual Baeksang Arts Awards ‚Äď Best New Actor (Movie- The Happy Life)
2006 KBS Performance Awards: Best Couple Award (With co-star Ha Ji Won)
MNet TOP 100 Charming Guys Who are Single
MNet Top 100 Adorable Males (2006): # 29
MNet Top 100 Must Have Males (2007): # 3
2007 KBS Drama Awards: Sung Yuri & Jang Geun Suk best couple actress
2008 KBS Drama Award: Hong Gil Dong ‚Äď Jang Geun Suk & Sung Yuri best couple actress

Related Photo

 

JGS1 JGS2 JGS3 JGS4 JGS5 JGS6 JGS7 JGS8 JGS9 JGS10 JGS11 JGS12 JGS13 JGS14 JGS15                                                                                                                                                                  

Kim Hyun Joong

Name: ÍĻÄŪėĄž§Ď / Kim Hyun Joong (Gim Hyeon Jung)
Profession: Actor, singer
Birthdate: 1986-Jun-6
Birthplace: Seoul, South Korea
Height: 181cm
Weight: 68kg
Blood type: B
Star sign: Gemini
Family: Father, Mother and Older brother.
Education: Chungwon University ‚Äď Performance Planning and Administration Department (March/2011)
Hobbies: Playing the guitar, piano, dancing
Talent Agency : Keyeast
Notes: He is the leader and eldest member of the Korean group SS501

TV Series

Dream High (KBS2, 2011) cameo
Mischievous Kiss (MBC, 2010)
Boys Before Flowers (KBS2, 2008)
Spotlight (MBC, 2008, cameo)
Hotelier (TV Asahi, 2007, ep 7)
Can Love Be Refilled? Sitcom (KBS2, 2005)
Nonstop 5 (MBC, 2005, ep 208)

Variety show

Family Outing (SBS 2009 episode 64 & 65)
We got Married (MBC 2008 episode 9 ‚Äď 38)

Endorsement

Leica camera
Lotte Duty Free Shop
Coupang Spring Campaign
Hang Ten
Basic House
Samsung Credit Card.
Tony Moly
Hotsun Chicken
Samsung Anycall ‚Äď Haptic Pop
MVIO
Nong Shim ‚Äď Ansung Soup Noodles
Dynamic Kin
Converse
Le Coq Sportif
FaceShop
Levi’s Jeans
T.I. for MEN

Music Video

2010 Gummy ‚Äď As a Man
2009 Kim Jun ‚Äď Jun Be OK
2006 ERU ‚Äď Black Glasses
2005 2Shanghai ‚Äď She laughed

Awards

– 2011 MTN Broadcasting Commercial Award ‚Äď Best CF Actor/Model
– 2010 MBC Drama Awards: Popular Actor Award (Mischievous Kiss)
– 2010 Yahoo Asia Buzz Award: Hong Kong Top Buzz Korean Artist
– 2010 Yahoo Asia Buzz Award: Taiwan Top Buzz Korean Artist
– 2010 Yahoo Asia Buzz Award: Best Search Asia Buzz Awards
– 2010 Style Icon Award : Most Popular Award
– 2010 Sky Perfect Award : Best Dress Award
Р2010 4th MNet 20′s choice Most Influential Star award
– 2009 Seoul International Drama Awards: Most Popular Actor (Boys Before Flowers)
– The 45th Baeksang Arts Awards: Popularity Award (Male) Boys Before Flowers (2009)
РYahoo Buzz Award 2009 : Asia’s Top Male Artist
РYahoo Buzz Award 2009 : Netizens’ Chosen Top Male Artist
– Yahoo Buzz Award 2009 : Top Buzz Korean Male Artist
– Style Icon Awards 2009 : Most Popular Male Icon
РMBC’s 2008 Best Couple Award : We got Married (with Hwangbo Hye Jung)

Related Photo

 

KHJ1 KHJ2 KHJ3
KHJ4 KHJ5 KHJ6 KHJ7 KHJ8 KHJ9 KHJ10 KHJ11 KHJ12 KHJ13 KHJ14 KHJ15 KHJ16 KHJ17 KHJ18 KHJ19 KHJ20 KHJ21 KHJ22 KHJ23 KHJ24 KHJ25 KHJ26 KHJ27 KHJ28 KHJ29 KHJ30 KHJ31 KHJ32 KHJ33 KHJ34 KHJ35 KHJ36 KHJ37 KHJ38                                   

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

 

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI UNTUK SEMUA KAWAN-KAWAN YANG MENYAMBUTNYA…… TAHUN PERTAMA BERAYA SEBAGAI BEKAS PELAJAR MATRIKULASI… BUAT YANG BAKAL YANG MENYAMBUNG PELAJARAN KE UNIVERSITI SELAMAT BERAYA DAN SELAMAT BERPACKING-PACKING..

INGAT-INGATLAH AKU DI SINI…….

KUIH RAYA UNTUK AKU ADA TAK??

Melawan Kesepian

Akanku terus berjalan di muka bumi biarpun kritikan demi kritikan yang aku terima.¬†Akanku terus berjalan biarpun tanpamu di sisiku…..Dan semoga kepermergianmu tidak akan merubah apa-apa pun……biarpun sedetik masa berlalu segalanya takkan berubah…..

Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti
Air mata tertahan
Waktu untuk dijatuhkan

Nanti kita kan tahu
Betapa bijaknya hidup
Sepahit apapun ini
Pelajaran yang berarti

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku…

Nanti kita kan tahu
Betapa bijaknya hidup
Sepahit apapun ini
Pelajaran yang berarti

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku…

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku…

Semoga kepergianmu
Tak akan…
Semoga mampu kulawan
Kesepianku…

Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti..

Lagu : Siti Nurhaliza

Sejenak di Bazaar Labuan

So, hari ini berjalan di bazaar Labuan…di sekitar Jalan Dewan.. Jalannya dengan Cik Siti Nurfitriyah dan Datuk Azlan…. Lepas tu mesti ada penjual bazaar kat jerit kat kami untuk membeli di gerai mereka….”tukar selera la abang dan kakak KFC….tak kan ayam je”. ¬†Berjalan-jalan (menghabiskan tenaga je), bukan banyak pun barang makanan yang nak dibeli sebabnya hampir semua makanan sama je. Langsung takde perbezaan, sama je semua gerai..kalau nak beli ayam panggang…masalah terlalu banyak. Nak beli mee goreng, aku pula terlalu cerewet, kalau nak beli kuih. Kuih kegemaran aku pula jarang kena jual..kononnya susah nak dibuat.

Di akhir lawatan, bertemu pula dengan lecturer KML….Miss Amal…n the Geng…. ¬†Bak kata orang : Selamat Berpuasa kepada semua……

10 Mistakes When Men Dress Formal

10 Mistakes When Men Dress Formal

For the last century, fashion for the men is not really important. ¬†But in this century, it is a necessity for men to fashion.¬†Appropriate fashion shows our true identity.¬†However, there are certain men who are not concerned about fashion as for them is not really important for them to dress up.¬†Good fashion does not necessarily indicate that we are “perfect”.¬†70% of men still take 30 seconds to fashion.¬†As short time is certainly not enough to look good and produce for us.¬†Fashion and appearance must match the environment. Error is a normal fashion.¬†However, try to avoid 10 offenses under.

1. Using short-sleeve dress with a tie. РReal short-sleeved clothing it’s not feasible with the use of a tie. You should wear long sleeves.

2. Ugly shoes. РThere are many among men who have not done more right shoe parts. Among women, shoes are something important. Your shoes should be is in good condition, shiny and neat. If you wait for a black suit, black shoes are also used. Repair of damaged shoes, and do not use before.

3. Pants those are too short. РPants should cover the socks and your socks too must be is long enough to cover any part of your feet walking. Your pants should cover the back of the shoe. This is important so that the shorts are not lifted too high when walking and sitting.

4. Socks are not suitable. РGloves should fit with the color of the feet that wear pants. If you wear work clothes and black pants, black socks use. Avoid colors like white, red, green and others. Offences of this color will make you like a clown.

5. Belt. РBelt must match your shoes. Avoid belts that have been damaged, sallow, and rust. Use strap medium-sized plate, not too big or too small.

6. Position the tie. РPosition of the tie you have to is how close to the belt. Do not get too high, and do not get too down. Tie should also be tied tightly.

7.¬†Clothes that is too large.¬†– This is a big mistake!¬†Do not use¬†the clothes that did not correspond to your size.¬†Like, if you’re skinny, do not wear size “L”.¬†And if you’re big, do not wear size “M”.¬†This is important for working clothes. Because, this mistakes show that you are not professional.

8. The use of color does not match the skin color. РThe selection should be appropriate to you, such as eye color, skin color, and shape. For example, if you have pale skin color, avoid white clothes.

9. Excessive use of color. РLimit state use of color. Clothing should have a one to three colors to show any professional.

10. Use of excess fabric. РMalaysia is one of the hot weather. So, choose fabrics that match the weather. Some of us like to use a relatively thick fabric. Cotton is the fabric that is ideal for our clothes.

 

 

This highly 10 mistakes in fashion above are among the most frequently performed. And you should avoid 10 of these mistakes. Remember, people will see our first appearance before others, so make sure you look anyone could win the day.

 

I read this articles and ¬†I love to share this article so that all of us can improve urself to the better one…

Jejak langkah aku…..di dunia baru…

15 July 2011…detik bersejarah buat semua lepasan matrikulasi dan lepasan STPM…

Ada suka mahupun sedih dengan keputusan yang diperolehi…bagi aku….perasaan aku….gembira dan kecewa sedikit sebab universiti yang diimpikan iaitu UITM….tidak mampu aku gapai….namun aku memperoleh di UMS…. Tapi jauh di sudut ada rasa gembira yang teramat sangat sebab dapat kos yang aku memang nak sangat….

IJAZAH SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN ( KIMIA INDUSTRI)

¬†Dalam hati memang tidak sabar mau menjejakkan kaki ke universiti….siapa sangka Ignatius Anak John…yang pernah dikutuk oleh cikgunya sendiri..kini mampu berbangga apabila melanjutkan pelajaran dalam bidang yang aku sendiri tak jangka boleh jatuh cinta… Pujian harus aku berikan buat lecturer aku kat Kolej Matrikulasi Labuan..

1. Miss Amal Harun

2. Sir Taib

3. Madam Sharina ( Mentor kami..yang sentiasa memberikan sokongan)

4. Sir Nazaruddin ( Beliau paling banyak memberikan dorongan kepada aku untuk berjaya)

5. Sir Kasbah dan Sir Amin ( Dua Individu penting dalam menjatuhkan hati aku kepada bidang kimia)

6. Lecturer PDT ( Pembakar semangat aku )

¬† ¬† – Madam Norasiah, Madam Norafida….Madam Colina….Miss Azzaliza…Sir Rizam..Sir Nizam…Sir Hafiz….Sir Zul….Miss Asma…..dan yang aku tak berapa ingat di sini ( mungkin sebab tak ajar aku kot….sebab tu lupa)

7. Miss Widad

8. Madam Nadhirah….( I miss to speak with her….)

9. dan banyak lagi…..

dan perjalanan aku belum habis lagi….bermulanya langkah baru di sini….pesanan kawan-kawan dan keluargaku supaya ingat ” apa yang penting…belajar bersungguh…dan ubah nasib keluarga..”, janji aku kepada diriku…..aku berusaha untuk kebaikan diri dan keluarga….