Monthly Archives: November 2011

Luahan rasa secukup rasa……

Dah lama tak update blog ini….sebab busy sangat dengan urusan kerja dan assignment yang melambak….. kepenatan yang biasa di alami oleh seorang pelajar… terkejar ke sana ke mari…..satu perkara biasa… tapi itulah yang menjadi rencah kehidupan aku di sini. bila selalu ke sana ke mari…mengharap makin kurus la…rupanya tidak…aku pula makin kuat makan…hahahaha… tp aku xmakan malam pun…klu hari-hari biasa….. kecuali sabtu dan ahad…. NAK TAU PASAL DIET AKU….bole….pay me first….hahahahaha…

 
Jom bercerita pasal hubungan kekasih ini, sebenarnya aku malas nak bercerita pasal ini tapi disebabkan geram a.k.a rasa menyampah jadi aku bercerita sedikit pasal couple ini. Asalannya tak baik nak membuka pekung orang lain, tapi anggaplah perkara ini sebagai pengajaran buat mereka yang bakal-bakal bercinta. Nasihat aku, kalau cari kekasih baik girlfriend or boyfriend biarlah berpada-pada, jangan seperti main tangkap begitu ja… kelak binasa diri. diceritakan pula, pasal kawan aku ini yang bercinta sakan dengan buah hati dia, sebenarnya pada peringkat permulaan, it doesn’t matter with me…aku ok je.. cuma bila makin lama perasaan menyampah tu wujud dalam diri aku. terus terang aku cakap, i hate your couple..kenapa??? Pertama, adalah menjadi kepantangan aku, bila aku makan dengan kawan aku, dia bercakap dengan buah hati dia..kalau yang face to face tu kira okla….aku boleh terima lagi, ini lain pula, bercakap di telefon bagai nak rak…..aku yang duduk kat depan ko…macam orang bodoh je ko buat…. yang buah hati tu…pula, cuba la memahami keadaan sedikit, tak kan sampai nak 24 jam bertelefon..seolah-olah takde benda nak buat. Lepas tu buat suara cute….aduh!!!!! mau muntah aku….dengar…. “ala..sayang tengah makan…dengan kawan ini”….. tolong la yer….tak perlu la ayat macam tu….mengelikan kan…. itu my first rule….it’s seem to be rude..when you are having our meal with your friend…and after that….you calling with your couple…..tak hormat orang langsung. Kalau benda ini, berlaku cuba elakkan….fahami situasi atau keadaan….tu consider makan tak formal….kalau makan formal…confirm ko dipersilakan keluar dari dewan.

Kedua, pantang aku bila orang bercouple ini, bila boy/girlfriend dia..mengganggu kitaorg yang bergelar kawan kepada pasangannya. kisah ini berlaku, bila boy/girlfriend tak menjawab telefon…or balas sms…kawan pula menjadi biasa…seriously its totally annoyed…..hahahahaha… Jangan anggap kawan anda sebagai messenger kepada perhubungan anda…kalau terkena kat aku…confirm aku siap bagi warning lagi….(jahatkan aku…..), ada aku kesah??? Ayat aku mudah je…”ko ingat aku…ini..guardian angel dia ke…tolong la yer….” Ketiga, kalau boy/girlfriend ko jeles kat aku….aduiii….inilah benda aku paling anti.. kenapa?? Sebab benda inilah yang boleh menjejaskan hubungan aku dengan kawan aku. Aku secara peribadi pernah mengalaminya…boyfriend dia jeles dengan aku….dan you know what was my answer….. ” i don’t interested with your bullshit girl….she is my friend…..why must i stole her…..ewwww…couple dengan kawan…..macam mendedahkan diri pada lubang berbahaya je….hahahahaha… ( your friend…dah tau segala pasal ko…so tak best la klu bercouple)…. kejam kan…hahahaha….ada aku kesah???
Lepas tu..ini kebodohan yang aku selalu tengok..especially girl…sorry to say….kalau dah tahu..yang ko kena kongkong jangan la jadi macam orang yang takde otak…nak teruskan hubungan ko dengan lelaki tu….kadang-kadang aku pula yang terlebih emosi gara-gara benda ini…bukan apa….kenapa nak teruskan hubungan…kalau ko dah merana…. Cinta la tu konon…cinta monyet….tak ke mana juga…lain la kalau serius…ini tak….budak hingusan pula tu….(lantak la…klu dia baca..). Ini semua luahan hati aku..yang jelas membara dan agak panas dengan pasal couple yang mengganggu hidup aku..terutama bila soal urusan persahabatan aku…. that why sometimes aku lebih suka tak kawan orang yang bercouple…sebab akhirnya akan menyusahkan aku juga….. cuma satu jelah…jangan jadi bodoh sebab cinta….. cakaplah…I LOVE YOU….sampai infinity sekalipun….kalau ianya hanya didasarkan perasaan cinta yang kebudakkan….itu. just leave it….buang masa je…… hahahahahaha…..kecian ko…tp ada aku kesah???

 

 

Korean Actor : Sexiest Actor …..orang cakap kat aku lar….

Hyun Bin

 

Name: 현빈 / Hyun Bin (Hyeon Bin)
Real name: 김태평 / Kim Tae Pyung (Gim Tae Pyeong)
Profession: Actor and model
Birthdate: 1982-Sep-25
Birthplace: Seoul, South Korea
Height: 184cm
Weight: 74kg
Star sign: Libra
Blood type: B
Family: Older brother
Talent agency: Star M Entertainment
Education: Jungang University (acting major)
Hobbies: Swimming, playing basketball and watching plays

 

TV Series

Secret Garden (SBS, 2010)
Friend, Our Legend (2009)
The World That They Live In (KBS2, 2008)
The Snow Queen (KBS2, 2006)
My Name is Kim Sam-Soon (MBC, 2005)
Ireland (MBC, 2004)
Nonstop 4 (MBC, 2003)
Bodyguard (KBS2, 2003)

Movies

Late Autumn (2010)
I’m very Happy (2008)
A Millionaire’s First Love (2006)
Daddy Long Legs (2005)
Spin Kick (2004)
Shower (2002)

Awards

2010 SBS Drama Awards: Top Ten Stars Award (Secret Garden)
2010 SBS Drama Awards: Netizen Popularity Award
2010 SBS Drama Awards: Best Couple Award with Ha Ji Won (Secret Garden)
2010 SBS Drama Awards: Top Excellence Award, Actor – Drama Special (Secret Garden)
2006 KBS Acting Awards: Popularity Award (The Snow Queen)
2006 KBS Drama Awards: Netizen Award (The Snow Queen)
2006 KBS Acting Awards: Best Couple Award with Sung Yu Ri (The Snow Queen)
2006 42nd Baeksang Awards: Most Popular Award
2005 MBC Drama Awards: Top Excellence Award (for My Name is Kim Sam-Soon)
2005 MBC Drama Awards: Popularity Award (Best Actor for My Name is Kim Sam-Soon)
2005 MBC Drama Awards: Best Couple Award (with Kim Sun Ah)
2004 MBC Drama Awards: Popularity Award (Best Newcomer for Ireland)
2004 MBC Drama Awards: Broadcasting & Entertainment Special Award

Related Photo

(if you have any Hyun Bin pics want to share with other fans, please write down the link of the photo inside your comments, Thanks)

                      

p/s : kawan aku minat kat dia nie….hensem dia ckp….tak tau la….

credits : http://star.koreandrama.org/?p=172

Drama Kegilaan Ramai : Secret Garden…termasuk admin….

Secret Garden

 

Title: 시크릿 가든 / Sikeurit Gadeun / Secret Garden
Chinese Title : 秘密花园
Genre: Romance, comedy, fantasy, melodrama
Episodes: 20 + 1 Special
Broadcast network: SBS
Broadcast period: 2010-Nov-13 to 2011-Jan-22
Air time: Saturday & Sunday 21:45

Synopsis

The drama tells the story of Kim Joo Won (Hyun Bin), an arrogant and eccentric CEO who maintains the image of seeming perfection, and Gil Ra Im (Ha Ji Won), a poor and humble stuntwoman whose beauty and body are the object of envy amongst top actresses. Their accidental meeting, when Joo Won mistakes Ra Im for actress Park Chae Rin, marks the beginning of a tense, bickering relationship, through which Joo Won tries to hide a growing attraction to Ra Im that both confuses and disturbs him. To complicate matters further, a strange sequence of events results in them swapping bodies.

Cast

Hyun Bin as Kim Joo Won
Ha Ji Won as Gil Ra Im
Yoon Sang Hyun as Choi Woo Young/Oska (Joo Won’s cousin)
Kim Sa Rang as Yoon Seul
Lee Philip as Im Jong Soo
Lee Jong Suk as Han Tae Ssun
Yoo In Na as Im Ah Young
Kim Ji Sook as Moon Yeon Hong
Park Joon Geum as Moon Boon Hong
Kim Sung Oh as Kim Sung Woo (Joo Won’s secretary)
Choi Yoon So as Kim Hee Won (Joo Won’s sister)
Kim Sung Kyum as Moon Chang Soo
Lee Byung Joon as Park Bong Ho
Sung Byung Sook as Park Bong Hee
Yoon Gi Won as Choi Dong Kyu
Yoo Seo Jin as Lee Ji Hyun
Kim Gun as Yoo Jong Heon
Baek Seung Hee as Park Chae Rin
Jang Seo Won as Hwang Jung Hwan
Kim Dong Gyoon as director
Kim Mi Kyung as guest house ahjumma
Song Yoon Ah as herself (cameo)
Lee Joon Hyuk as himself (cameo)
Beige (베이지) (cameo)
Baek Ji Young as herself (cameo, ep 13)
Han Ye Won as Cherry (cameo, ep 15)
Son Ye Jin as herself (cameo, ep 20)
Kang Chan Yang (강찬양)
Kim Sung Hoon

Production Credits

Producer: Oh Se Kang
Director: Shin Woo Chul, Kwon Hyuk Chan
Screenwriter: Kim Eun Sook

Awards

2011 Korea Drama Festival Awards: Daesang
2010 SBS Drama Awards: Top Excellence Award, Actor – Drama Special (Hyun Bin)
2010 SBS Drama Awards: Top Excellence Award, Actress – Drama Special (Ha Ji Won)
2010 SBS Drama Awards: Netizen Popularity Award – Drama
2010 SBS Drama Awards: Netizen Popularity Award (Hyun Bin and Ha Ji Won)
2010 SBS Drama Awards: Best Couple Award (Hyun Bin and Ha Ji Won)

Episode Ratings

Date Episode Nationwide Seoul
2010-11-13 1 16.1 (2nd) 16.5 (2nd)
2010-11-14 2 15.0 (5th) 15.6 (4th)
2010-11-20 3 17.9 (2nd) 18.9 (1st)
2010-11-21 4 20.0 (3rd) 20.8 (3rd)
2010-11-27 5 25.4 (1st) 26.3 (1st)
2010-11-28 6 25.2 (3rd) 25.6 (3rd)
2010-12-04 7 24.2 (2nd) 24.7 (1st)
2010-12-05 8 24.6 (3rd) 24.8 (2nd)
2010-12-11 9 27.0 (1st) 27.8 (1st)
2010-12-12 10 28.0 (2nd) 28.7 (2nd)
2010-12-18 11 27.0 (1st) 28.2 (1st)
2010-12-19 12 28.2 (2nd) 29.2 (2nd)
2010-12-25 13 24.4 (2nd) 25.0 (2nd)
2010-12-26 14 26.5 (3rd) 27.1 (2nd)
2011-01-01 15 23.0 (1st) 29.3 (1st)
2011-01-02 16 23.9 (1st) 29.9 (1st)
2011-01-08 17 23.8 (1st) 30.0 (1st)
2011-01-09 18 27.4 (1st) 34.1 (1st)
2011-01-15 19 29.1 (1st) 35.0 (1st)
2011-01-16 20 31.4 (1st) 38.6 (1st)
2011-01-22 Special 15.9 (4th) 19.9 (4th)

Source: TNS Media Korea

Related Photo

                                         

 

p/s : rasanya 10 kali aku tengok drama ini…tetap juga maintain best….hahahahaha

credits to : http://www.koreandrama.org/?p=3599

Jawatankuasa Program

Senarai Jawatankuasa Pertandingan Kayak UMS 2011/2012

Pengarah Program : 1. Ignatius Anak John

2.

Timbalan Pengarah : 1. Halimah binti Manja

2.

Setiausaha : 1. Denna Chen Meling

2.

Bendahari :  1. Mas Mulia binti Asmie

2.

Jk. Teks Ucapan, Buku Program dan Perasmian

1. Cheah Mei Ling

2. Fedalialim Lado Anak Mada

3. Muliana bt Asis

 

Jk. Persiapan Pentas dan Khemah

1. Nik Nadiah bt Nik Abdul Khalid

2. Dgku Liyana binti Pg. Yusop

3. Muhammad Afiq bin Rahman ( Backdrop)

 

Jk. Publisiti

1. Margaret Bunga Anak Sentu

2. Nurul Shifa bint Mohdi Shaidy

 

Jk. Pendaftaran ( Urusetia Peserta)

1.  Charlene Billy

2.  Sherona Anna Binti Nicholas

 

Jk. Tajaan

1. Nurhidayuh shafina binti amarisner

2. Siti Nursyakina Bt. Mohamad

3. Voon Ching Yuen

 

Jk. Sumbangan, Hadiah dan Cenderahati

1.  Nur Hamizah Bt Sarafo

2. Christina Amay Noahari

 

Jk. Jamuan

1. Ooi Lee Chin

2. Grazele Jenarun

 

Jk. Kebajikan dan Kecemasan

1. Kuan Sheue Jiun

2. Wee See Wen

 

Jk. Keselamatan

  1. Jacky Anak Jalai
  2. Noor Fadhilah binti Ismail

Jk. Siaraya, Pengacara Majlis dan Bacaan Doa

1. Mohd Fairuz bin Johari

  1. Farah Althira bt Suhinin

Jk. Protokol dan Sambutan

1. Nurul Liyana bt Mohd Yazid

2. Elilarasi A/P Letshmanan

 

Jk. Logistik, Teknikal dan Peralatan

1. Vallerie Anak Robin

2. Issahak bin Bibi

3. Mohd Fazil bin Absid

 

Jk. Pertandingan dan Pengadilan

  1. Liyana Hayatun Syamila Ramlee
  2. Owi Siew Thing

Jk. Kebersihan Tempat

  1. Laimah binti Siwil
  2. Aznera binti Abdullah
  3. Lawrina Timpu

Jk. Rakaman dan Dokumentasi

  1. Maryam Hafiizah
  2. Wong Bao Zhi

Bidang Tugas dan Tanggungjawab Ahli-ahli Jawatan Kuasa – Kayak UMS 2011/2012

Bidang Tugas dan Tanggungjawab Ahli-ahli Jawatan Kuasa

1. Pengarah/ Pengerusi

  •  Bertanggungjawab dalam menguruskan pentadbiran, kewangan dan
    aktiviti.
    Memastikan arahan daripada penasihat program dapat dijalankan.
  • Memberi arahan yang tepat dan jelas kepada jawatan kuasa dalam melaksanakan tugas atau aktiviti.
  • Menjadi orang tengah dalam mengemukakan cadangan atau usul ahli kepada pihak yang berkenaan.
  • Bertanggung jawab menentukan hala tuju kejohanan

2. Timbalan Pengarah/ Timb Pengerusi

  • Membantu pengarah dalam melicinkan perlaksanaan aktiviti.
  • Memangku tugas pengarah semasa ketiadaannya.

3. Setiausaha

  • Bertanggungjawab kepada pengarah dalam bidang pengurusan dan pentadbiran.
  • Mengumpul semua maklumat seperti merekodkan semua fail-fail untuk rujukan.
  • Bertanggungjawab untuk hadir setiap mesyuarat dalam perlaksanaan program.
  • Menguruskan urusan surat menyurat kepada pihak yang berkenaan.
  • Memanggil ahli jawatan kuasa untuk bermesyuarat.
  • Menyedia dan mengedarkan catatan minit mesyuarat dan surat pekeliling kepada yang berkenaan.
  • Bersama pengerusi menentukan tempat, masa, tarikh dan agenda mesyuarat.
  • Mewujudkan rasa kekitaan dan kerja berkelompok di kalangan ahli jawatan kuasa.
  • Menyediakan kertas kerja yang diperlukan oleh program.
  • Menyusun dan menyediakan tempat dan kemudahan mesyuarat.

4. Bendahari

  • Bertanggungjawab kepada pengarah dalam bidang pengurusan pentadbiran kewangan.
  • Menyedia dan menyimpan buku akaun untuk kejohanan.
  • Menerima dan menyimpan cek-cek dan wang tunai milik kejohanan.
  • Menyimpan semua resit-resit, baucar-baucar, buku rekod wang keluar masuk dan lain-lain yang berkaitan dengan pengurusan kewangan.
  • Menjaga dan menguruskan harta benda bagi kejohanan dengan baik.
  • Menyediakan laporan wang masuk dan keluar setiap kali mesyuarat.
  • Memberi pandangan dalam usaha untuk menyelesaikan masalah kewangan bagi perlaksanaan kejohanan.
  • Menandatangani cek-cek bersama pengarah atau setiausaha atau keduaduanya sekali.

5. Jawatan kuasa Kewangan/ Tajaan – di bawah Bendahari

  • Menerima anggaran perbelanjaan dari jawatan kuasa kecil lain untuk dimajukan kepada jawatan kuasa pusat.
  • Segala permohonan perbelanjaan perlu diluluskan oleh jawatan kuasa pusat terlebih dahulu.
  • Membuat pesanan barangan dan perkhidmatan mengikut keperluan.
  • Menyediakan surat tawaran (lo) dan baucar bagi urusan pentadbiran dan pengurusan kejohanan.
  • Bertanggungjawab dengan menyimpan bil-bil yang terlibat dan kunci kira-kira dalam kejohanan
  • Mengawal dan menyelia segala perbelanjaan perjalanan kejohanan

6. Jawatan kuasa Peralatan/ Logistik dan Teknikal

  • Membentuk satu jawatan kuasa kecil.
  • Menyediakan alatan dan membantu jawatan kuasa pertandingan
  • memeriksa alatan dan memastikan mengikut spesifikasi.
  • Menyediakan tempat pertandingan padang dan gelanggang.
  • Menempah tempat pertandingan.
  • Menyediakan segala keperluan berkaitan teknikal bagi melicinkan perlaksanaan program.
  • Mengemas kini alatan dan mengawal pergerakan alatan.
  • Bertanggungjawab terhadap peralatan yang digunakan semasa sesuatu aktiviti atau projek dilaksanakan.

7. Jawatan kuasa Teknik Pertandingan dan Pengadilan

  • Membentuk satu jawatan kuasa kecil.
  • Memastikan keadaan padang dalam bentuk yang sempurna lengkap dan sedia untuk digunakan.
  • Memberi taklimat kepada para pembantu pertandingan, peralatan dan kemudahan.
  • Mengedar serta mendapat borang penyertaan dari pasukan-pasukan yang bertanding.
  • Mengadakan undian bagi lorong atau acara yang bertanding.
  • Meneliti syarat penyertaan serta memberi pengesahan penyertaan bagi pasukan-pasukan yang bertanding.
  • Memastikan gelanggang yang di bina mengikut ukuran yang betul.
  • Memastikan alatan yang di gunakan mengikut spesifikasi.
  • Menyimpan dan merekodkan keputusan pertandingan.

8.  Jawatan kuasa Buku Program/ Ucapan/Perasmian

  • Membentuk satu jawatan kuasa kecil.
  • Mereka bentuk kulit luar buku program.
  • Mendapatkan bahan dan perkara yang perlu di masukkan atau di muatkan dalam buku program daripada ahli jawatan kuasa kecil lain.
  • Mencadangkan harga-harga iklan serta bekerjasama dengan jawatan kuasa promosi untuk mendapat iklan-iklan untuk di muatkan di dalam buku program.
  • Mendapatkan senarai nama ahli jawatan kuasa serta para pegawai daripada ahli jawatan kuasa yang terlibat untuk dimasukkan dalam buku program.
  • Mendapatkan atur cara majlis dari jawatan kuasa atur cara yang terlibat untuk dimasukkan dalam buku program.
  • Mendapat jadual acara daripada jawatan kuasa teknikal yang terlibat yang terlibat untuk dimasukkan dalam buku program.
  • Mendapatkan kata-kata aluan VIP rujuk kepada jawatan kuasa protokol untuk di muatkan dalam buku program.
  • Menyusun buku program untuk dihantar untuk dicetak dan memastikan buku siap dicetak tepat pada masanya.
  • Menyediakan dan mengedarkan buku program sebelum dan semasa kejohanan.
  • Menyediakan dan menghantar laporan kewangan kepada jawatan kuasa kewangan.

9. Jawatan kuasa Siaraya/Pengacara Majlis/Bacaan Doa

  • Bekerjasama dengan jawatan kuasa protokol bagi menyediakan atur cara pembukaan dengan menentukan: Protokol,Masa,Tempat duduk,Cara masuk para peserta perbarisan, Muzik atau perbarisan,Persembahan
  • Bekerjasama dengan jawatan kuasa teknikal dalam menyusun jadual pertandingan atau atur cara majlis mengikut kesesuaian sepanjang sesuatu aktiviti atau projek berlangsung.
  • Bekerjasama dengan jawatan kuasa teknikal dalam menyediakan atur cara bagi penyampaian hadiah.
  • Menguruskan keseluruhan perlaksanaan atur cara kejohanan serta bekerjasama dengan jawatan kuasa buku program dan mengedarkan kepada semua yang hadir.
  • Memastikan peralatan audio dan visual berkeadaan baik dan sentiasa boleh digunakan di sepanjang kejohanan.
  • Menyediakan peralatan audio dan visual sepanjang kejohanan terutama ketika perasmian dan penutup.
  • Menyediakan anggaran perbelanjaan kepada jawatan kuasa kewangan.

10. Jawatan kuasa Protokol dan Sambutan

  • Membentuk satu jawatan kuasa kecil.
  • Memastikan para peserta telah bersedia lebih awal ketika acara perasmian atau penutup.
  • Menyenaraikan atau menentukan tetamu jemputan atau VIP yang akan hadir.
  • Menyediakan roset untuk jemputan yang bersesuaian.
  • Menyediakan dan menentukan jadual latihan bagi upacara pembukaan dan upacara penutup.
  • Menyediakan teks ucapan tetamu kehormat untuk majlis perasmian atau penutup
  • Menyediakan naskhah bacaan ikrar kejohanan.
  • Melantik dan melatih pembaca ikrar kejohanan.
  • Menyediakan teks bacaan doa.
  • Melantik dan melatih pembaca doa.
  • Membantu jawatan kuasa hadiah dan cenderahati dalam menyediakan keperluan-keperluan berkaitan dengan penyampaian hadiah seperti cara penyampaian dilakukan, muzik yang bersesuaian dan lain-lain.
  • Menyediakan peralatan-peralatan yang diperlukan untuk upacara pembukaan atau penutup kejohanan seperti
    Menjaga kawalan peserta ketika upacara perasmian dan penutup. Menyediakan anggaran perbelanjaan untuk di hantar dan dipertimbangkan kepada Jawatan kuasa kewangan.
  • Menyelia susun atur kerusi bagi jemputan atau tetamu kehormat di dalam astaka.
  • Menyediakan prosedur menyambut tetamu khas dan jemputan.
  • Menyediakan acara sambutan kedatangan tetamu kehormat, jemputan khas dan segala persiapan untuk keperluan sambutan.
  • Menyambut para jemputan, hadirin dan peserta serta mengarahkan mereka ke tempat duduk yang sepatutnya.

11. Jawatan kuasa Jemputan/ Publisiti

  • Merangka surat atau kad jemputan ke kejohanan olahraga serta menghantar untuk dicetak.
  • Menulis dan menghantar kad jemputan kepada tetamu kehormat dan jemputan khas.
  • Menjemput dan mendapatkan senarai tetamu kehormat dan jemputan khas yang sepatutnya hadir pada hari penyampaian hadiah.
  • Mengedarkan senarai nama jemputan khas kepada jawatan kuasa hadiah, buku program dan sambutan.
  • Menyedia dan menghantar anggaran perbelanjaan.
  • Merancang bentuk dan konsep hebahan yang boleh menarik minat peserta.

ü  Menghebahkan serta mempromosikan butiran berkaitan dengan kejohanan melalui:
–     Poster-poster
–     Kain rentang
–     Iklan-iklan
–     Media cetak dan media elektronik
–     Mendapatkan penaja bagi keperluan promosi, pengiklanan dan    hebahan mengenai sesuatu kejohanan.
–     Menyediakan maklumat mengenai kejohanan secara ringkas untuk promosi, maklumat perlu terdiri daripada:
–     Jadual Pertandingan
–     Atur cara kejohanan
–     Peta tempat berlangsung

12. Jawatan kuasa Persiapan Pentas dan Khemah

  • Merangka pelan tempat duduk di astaka untuk jemputan khas, pegawai peserta dan jemputan.
  • Menghubungi pihak berkenaan untuk peminjaman alatan yang diperlukan seperti kerusi, bunga dan lain-lain.
  • Menyedia dan menghantar anggaran perbelanjaan kepada jawatan kuasa kewangan
  • Merangka pelan-pelan kedudukan khemah.
  • Menempah atau menghubungi pihak berkenaan untuk mendapat alatan seperti kerusi-kerusi dan peralatan yang berkaitan.
  • Menyusun dan memastikan keceriaan khemah.
  • Menyedia dan menghantar anggaran perbelanjaan kepada jawatan kuasa kewangan.

13. Jawatan kuasa Kebersihan

  • Memastikan keadaan padang yang akan digunakan dalam keadaan bersih sebelum, semasa dan sesudah kejohanan.
  • Menghubungi pihak berkenaan untuk peminjaman alat yang di perlukan.
  • Menghubungi pihak berkenaan untuk perkhidmatan memungut sampah.
  • Melantik para petugas untuk menjaga kebersihan padang sebelum, semasa dan selepas kejohanan.

14. Jawatan kuasa Keselamatan

  • Memastikan keselamatan peserta terjaga sepanjang program dijalankan
  • Memastikan tempat pertandingan selamat dan tidak mendatangkan bahaya
  • Bekerjasama dengan pihak keselamatan untuk menjaga keselamatan tempat pertandingan.