Monthly Archives: January 2015

INTERVIEW…APA YANG PERLU!

Lepas graduate another work that we need to prepare adalah resume. Kalau bole resume yang kita guna, tidak perlu terlalu padat, paling kurang dalam 3 mukasurat. Lepas tu “LAMPIRAN” xperlu sampai nak 10 keping sijil… apa yang penting korang letak, transkrip akademik, salinan ic, skroll ijazah, keputusan spm dengan apa yang relevan. Sijil waktu ikut apa-apa program xperlu dilampirkan tapi cukuplah sekadar ko bawa salinan original.. “TIDAK PERLU SALINAN”… Lepas tu pasal “GAJI”.. kalau bole elakkan dari letak nilai gaji yang melampau-lampau. Kita kan “FRESH GRADUATE”, jadi memandai la kalau diletakkan dalam range RM2000 ke bawah dan yang paling penting sila letakkan “BOLEH DIRUNDING”, supaya majikan ko tau. Aspek pemakaian, kalau aku la…aku memang akan email tempat aku nak interview tu, supaya aku tahu apa dressing code dorang..tapi untuk “PLAY SAFE”, pakailah pakaian formal, jangan selekeh…lepas tu “DATANG AWAL”, sejam lebih awal…takut tersesat.. haha. And finally kalau resume korang dalam “BAHASA INGGERIS”, sila la berkomunikasi dalam “BAHASA INGGERIS” juga. Lepas tu sebelum terlupa… jangan lupa study pasal “BACKGROUND” company tu, sekurang-kurangnya kalau dia bertanya, ko tak la terkebil-kebil nak menjawab. Semoga berjaya!

NEW YEAR 2015

Happy New Year everyone!!! May this year can bring the best of luck to everyone!!!! wish you all the best in future undertaking… Dare to be difference!!! 

Bercakap pasal New Year, mesti kita akan cakap pasal “RESOLUTION”  Tapi secara logiknya kalau setiap tahun kita letak “RESOLUTION” tapi tanpa ada usaha..makanya diberi 10 tahun sekalipun apa yang kita impikan mungkin tidak akan tercapai… Ada orang, dia nak gaji tinggi tapi dia malas nak berusaha..makanya harapannya itu seumpamanya harapan yang sia-sia. Maksud saya, nak berjaya, silalah “BERUSAHA”, tidak ada kejayaan yang datang tanpa perlu berusaha… “HARAPAN”, aku tahun ini mudah jak…nak berusaha untuk menjadi yang terbaik!!! hahaha…. SELAMAT TAHUN BARU SEMUA!!