Category Archives: blogger

Mengambil risiko?


“Admin executive sengkek tu pula buat cerita cakap aku nie makan gaji buta”

                  Risiko yang terbesar yang pernah aku ambil dalam sejarah hidup aku. Actually aku dah bekerja hampir  5 months, and should be next month aku akan “confirmation” dengan company ini. Dan selama hampir 5 bulan, aku bergelut dengan diri sendiri dari aspek nak membiasakan diri dengan keadaan sekeliling, di tambah lagi dengan keadaan kerja yang always have to standby 24/7 non-stop, membuatkan aku rasa payah untuk adapt myself. Mungkin kalau melibatkan soal kerja, aku rasa takde masalah kott, since I’m used to stress because of work but to make it’s worse, I xbole claim overtime, or any related to my work termasuk la claim transportation which are supposed to be covered by the company.

                    Aku rasa aku rugi dalam RM500++  everymonth dan di tambah dengan keadaan aku yang tak dapat claim overtime, just allowance yang berharga RM40.00 membuatkan aku rasa sangat-sangat rugi. Aku punya gaji kalau dah tolak semuanya adalah tinggal RM1700, belum lagi sewa bilik, makan dan minum dan termasuk transportation, mmg aku payah la nak survive dengan gaji macam ini. Tekanan dari management jangan cakaplah, menangis tu memang sebahagian daripada cara aku melepaskan geram. Geram bukan sebab apa, sebab kadang-kadang mereka memilih untuk tidak memahami aku, sebabnya aku agak limited untuk bergerak ke sana dan ke mari memandangkan aku takde kenderaan sendiri lagipun aku baru ja lepas grad, nak beli kereta memang payah la, sebab tak dapat nak menyimpan. Jadi solusinya, aku bergantung dengan kenderaan macam teksi dan teksi sapu.

.  67078_456749764394631_1896321406_n

                Dekat sini, pengangkutan awam sangatlah menyedihkan rasanya macam susah nak dapat… Bila ko dah bergantung dengan teksi, memang tinggi la kosnya tapi terpaksa. Setiap kali aku turun kerja or ada kerja luar, kira-kira RM60 akan terbang dari poket aku. Kiranya kalau 10 kali aku ada kerja luar, korang kira la sendiri.. kira hangus duit kat situ. Bila nak claim…admin executive pula banyak songeh, cakap ini tak boleh claim. Dia tak tau apa yang aku rasa, duit tu kottt….bukan air… Lepas tu bila aku takde kerja luar, so duduk la kat office untuk buat kerja lain, jadi bila kerja ko dah settle mestilah ko nak rehat kan. Admin executive sengkek tu pula buat cerita cakap aku nie makan gaji buta… hmmm…rasa nak tampar jer mulut perempuan puaka tu..tapi aku terpaksa bersabar..

                   SABAR untuk lebih 5 bulan, menjadi kurang sabar bila part aku nak bercuti, cuti untuk aku ambil test JPJ. Seperti biasa, aku akan apply seminggu lebih awal sebab tak nak ada masalah. Ok cuti dah approved!! Lepas dah approve..tiba-tiba dengan senang hati mereka nak cancel cuti aku tu… sangat menduga kesabaran aku… Tapi disebabkan aku ni jenis degil, aku teruskan juga. Lagipun cuti aku dah approve! Actually dah second time benda ini berlaku, dan aku dah rasa menyampah! Haritu time aku cuti, tiket flight semua dh beli dengan senangnyer boss suruh cancel. Hmm, mmg dah kencang time tu. Jadi setelah berfikir panjang, berbincang dengan family dan kawan-kawan; tanggal 21hb aku menyerahkan surat perletakan jawatan dengan 7 hari notis bermaksud 29hb akan jadi hari terakhir. Lokasi kerja aku, rasanya korang tau kot…

Oh ya….untuk pengetahuan korang, aku tak layak untuk dapat MEDICAL TREATMENT dari panel klinik company, aku pun tak tau kenapa”

Sekian untuk luahan perasaan kali ini….

wpid-img_20150318_203400

Advertisements

INTERVIEW…APA YANG PERLU!

Lepas graduate another work that we need to prepare adalah resume. Kalau bole resume yang kita guna, tidak perlu terlalu padat, paling kurang dalam 3 mukasurat. Lepas tu “LAMPIRAN” xperlu sampai nak 10 keping sijil… apa yang penting korang letak, transkrip akademik, salinan ic, skroll ijazah, keputusan spm dengan apa yang relevan. Sijil waktu ikut apa-apa program xperlu dilampirkan tapi cukuplah sekadar ko bawa salinan original.. “TIDAK PERLU SALINAN”… Lepas tu pasal “GAJI”.. kalau bole elakkan dari letak nilai gaji yang melampau-lampau. Kita kan “FRESH GRADUATE”, jadi memandai la kalau diletakkan dalam range RM2000 ke bawah dan yang paling penting sila letakkan “BOLEH DIRUNDING”, supaya majikan ko tau. Aspek pemakaian, kalau aku la…aku memang akan email tempat aku nak interview tu, supaya aku tahu apa dressing code dorang..tapi untuk “PLAY SAFE”, pakailah pakaian formal, jangan selekeh…lepas tu “DATANG AWAL”, sejam lebih awal…takut tersesat.. haha. And finally kalau resume korang dalam “BAHASA INGGERIS”, sila la berkomunikasi dalam “BAHASA INGGERIS” juga. Lepas tu sebelum terlupa… jangan lupa study pasal “BACKGROUND” company tu, sekurang-kurangnya kalau dia bertanya, ko tak la terkebil-kebil nak menjawab. Semoga berjaya!

NEW YEAR 2015

Happy New Year everyone!!! May this year can bring the best of luck to everyone!!!! wish you all the best in future undertaking… Dare to be difference!!! 

Bercakap pasal New Year, mesti kita akan cakap pasal “RESOLUTION”  Tapi secara logiknya kalau setiap tahun kita letak “RESOLUTION” tapi tanpa ada usaha..makanya diberi 10 tahun sekalipun apa yang kita impikan mungkin tidak akan tercapai… Ada orang, dia nak gaji tinggi tapi dia malas nak berusaha..makanya harapannya itu seumpamanya harapan yang sia-sia. Maksud saya, nak berjaya, silalah “BERUSAHA”, tidak ada kejayaan yang datang tanpa perlu berusaha… “HARAPAN”, aku tahun ini mudah jak…nak berusaha untuk menjadi yang terbaik!!! hahaha…. SELAMAT TAHUN BARU SEMUA!! 

ADAB KITA SEBAGAI ORANG TIMUR…

Tertarik di sini untuk merungkaikan tajuk yang saya taip di atas…adab kita sebagai orang timur. Realitinya dunia tertarik dengan kekayaan nilai ketimuran dari pelbagai aspek. Tapi hari ini, saya berminat untuk membicarakan mengenai tutur kata kita sebagai penutur timur. Kalau gadis di Malaysia satu ketika dahulu terkenal dengan tutur kata yang sopan santun dan manis budi bahasanya. Saya mempunyai seorang kawan, yang kalau dilihat dari aspek paras rupa sangat sempurna orangnya tapi apa yang membuatkan saya mahupun kawan yang lain tidak berasa selesa dengan dirinya adalah kerana beliau seringkali mengunakan kata-kata yang bersifat kasar demi untuk menyuarakan perasaan hatinya atau ketidakpuasan hatinya terhadap layanan pekerja dan sebagainya kepada dirinya. Mungkin bagi saya, agak janggal untuk mendengar perkataan sedemikian memandangkan dalam keluarga saya, kami agak jarang menggunakan perkataan sedemikian rupa tetapi bukan bermaksud tidak pernah digunakan cuma agak jarang digunakan. Dalam konteks ini, saya melihat implentasi yang digunakan itu sendiri, adakah perlunya kita untuk mengunakan perkataan sedemikian untuk mengambarkan perasaan amarah kita pada ketika itu atau adakah lebih baiknya jika kita menggunakan perkataan yang lebih sopan supaya orang di sekeliling kita tidak berasa tersinggung atau tidak selesa dengan pengucapan kita. Segalanya berbalik kepada kita sebagai manusia yang dikurniakan akal untuk berfikir dan bijak untuk memilih yang mana baik dan buruknya. Jadi berbalik kepada asal usul pangkal cerita iaitu mengenai kawan saya. Saya sendiri tidak tahu dimana letaknya rasa malu apabila mengungkapkan perkataan yang tidak manis di dengar, apatah mengunakan perkataan sedemikian rupa di khalayak ramai. Sebagai kawan, sejujurnya saya tidak selesa dengan pengunaan perkataan sedemikian rupa. Dan apa yang pastinya sebagai orang timur, perkataan yang kasar tidak harus wujud di dalam diri kita. Ingat kita diadili dengan perkataan, jika perkataan yang dituturkan itu bersifat kasar, maka pengadilan orang terhadap diri kita adalah kasar begitu sebaliknya. Bak kata pepatah, tepuk dada tanya selera, tapi bukan untuk selera makan tetapi selera kita dalam berbahasa. 

Image

YANG KURIK ITU KUNDI

YANG MERAH ITU SAGA

YANG BAIK ITU BUDI

YANG INDAH ITU BAHASA

Luahan rasa secukup rasa……

Dah lama tak update blog ini….sebab busy sangat dengan urusan kerja dan assignment yang melambak….. kepenatan yang biasa di alami oleh seorang pelajar… terkejar ke sana ke mari…..satu perkara biasa… tapi itulah yang menjadi rencah kehidupan aku di sini. bila selalu ke sana ke mari…mengharap makin kurus la…rupanya tidak…aku pula makin kuat makan…hahahaha… tp aku xmakan malam pun…klu hari-hari biasa….. kecuali sabtu dan ahad…. NAK TAU PASAL DIET AKU….bole….pay me first….hahahahaha…

 
Jom bercerita pasal hubungan kekasih ini, sebenarnya aku malas nak bercerita pasal ini tapi disebabkan geram a.k.a rasa menyampah jadi aku bercerita sedikit pasal couple ini. Asalannya tak baik nak membuka pekung orang lain, tapi anggaplah perkara ini sebagai pengajaran buat mereka yang bakal-bakal bercinta. Nasihat aku, kalau cari kekasih baik girlfriend or boyfriend biarlah berpada-pada, jangan seperti main tangkap begitu ja… kelak binasa diri. diceritakan pula, pasal kawan aku ini yang bercinta sakan dengan buah hati dia, sebenarnya pada peringkat permulaan, it doesn’t matter with me…aku ok je.. cuma bila makin lama perasaan menyampah tu wujud dalam diri aku. terus terang aku cakap, i hate your couple..kenapa??? Pertama, adalah menjadi kepantangan aku, bila aku makan dengan kawan aku, dia bercakap dengan buah hati dia..kalau yang face to face tu kira okla….aku boleh terima lagi, ini lain pula, bercakap di telefon bagai nak rak…..aku yang duduk kat depan ko…macam orang bodoh je ko buat…. yang buah hati tu…pula, cuba la memahami keadaan sedikit, tak kan sampai nak 24 jam bertelefon..seolah-olah takde benda nak buat. Lepas tu buat suara cute….aduh!!!!! mau muntah aku….dengar…. “ala..sayang tengah makan…dengan kawan ini”….. tolong la yer….tak perlu la ayat macam tu….mengelikan kan…. itu my first rule….it’s seem to be rude..when you are having our meal with your friend…and after that….you calling with your couple…..tak hormat orang langsung. Kalau benda ini, berlaku cuba elakkan….fahami situasi atau keadaan….tu consider makan tak formal….kalau makan formal…confirm ko dipersilakan keluar dari dewan.

Kedua, pantang aku bila orang bercouple ini, bila boy/girlfriend dia..mengganggu kitaorg yang bergelar kawan kepada pasangannya. kisah ini berlaku, bila boy/girlfriend tak menjawab telefon…or balas sms…kawan pula menjadi biasa…seriously its totally annoyed…..hahahahaha… Jangan anggap kawan anda sebagai messenger kepada perhubungan anda…kalau terkena kat aku…confirm aku siap bagi warning lagi….(jahatkan aku…..), ada aku kesah??? Ayat aku mudah je…”ko ingat aku…ini..guardian angel dia ke…tolong la yer….” Ketiga, kalau boy/girlfriend ko jeles kat aku….aduiii….inilah benda aku paling anti.. kenapa?? Sebab benda inilah yang boleh menjejaskan hubungan aku dengan kawan aku. Aku secara peribadi pernah mengalaminya…boyfriend dia jeles dengan aku….dan you know what was my answer….. ” i don’t interested with your bullshit girl….she is my friend…..why must i stole her…..ewwww…couple dengan kawan…..macam mendedahkan diri pada lubang berbahaya je….hahahahaha… ( your friend…dah tau segala pasal ko…so tak best la klu bercouple)…. kejam kan…hahahaha….ada aku kesah???
Lepas tu..ini kebodohan yang aku selalu tengok..especially girl…sorry to say….kalau dah tahu..yang ko kena kongkong jangan la jadi macam orang yang takde otak…nak teruskan hubungan ko dengan lelaki tu….kadang-kadang aku pula yang terlebih emosi gara-gara benda ini…bukan apa….kenapa nak teruskan hubungan…kalau ko dah merana…. Cinta la tu konon…cinta monyet….tak ke mana juga…lain la kalau serius…ini tak….budak hingusan pula tu….(lantak la…klu dia baca..). Ini semua luahan hati aku..yang jelas membara dan agak panas dengan pasal couple yang mengganggu hidup aku..terutama bila soal urusan persahabatan aku…. that why sometimes aku lebih suka tak kawan orang yang bercouple…sebab akhirnya akan menyusahkan aku juga….. cuma satu jelah…jangan jadi bodoh sebab cinta….. cakaplah…I LOVE YOU….sampai infinity sekalipun….kalau ianya hanya didasarkan perasaan cinta yang kebudakkan….itu. just leave it….buang masa je…… hahahahahaha…..kecian ko…tp ada aku kesah???

 

 

Kehidupan di Universiti

 

 

 

 

 

Minggu pertama selepas orientasi……..

 

Keseronokan sebab tak banyak kelas…kalau adapun kena cancel je pun…so kebanyakan masa di habiskan untuk mengemas dan mencantikkan bilik di samping mengemaskini semak daftar kelas….. Setelah berhempas pulas bersusah payah…main saham berebut kos dengan orang lain akhirnya berjaya memperoleh kelas kokum…SUKAN KENU..hahahahahaha. Keseronokan aku..tahap gaban…sebab memang benda yang paling aku minat dan tahu…. Minggu nie juga..aku belajar tentang mengenal perangai dan sikap manusia yang tak habis sebab menghakimi orang lain atas dasar yang berat sebelah…bencinya!!!! Dua hari tidak bertegur…hehehehehe…. Lepas tu…..ketension disebabkan susah sangat nak dapat bas kalau di Indah Permai..syurga memang la syurga tapi…merana sangat….sudah keboringan yang sangat…..

 

 

Minggu kedua di Universiti Malaysia Sabah……

 

 

Tugasan assignment aku makin bertambah…tutorial pulak belum aku siapkan…sebabnya aku termalas nak membuat kerja… Tak sanggup nak balik IP ( indah permai) di sebabkan kebosanan yang teramat sangat…. Lepas tu isu dengan housemate yang tak sudah-sudah…..bukan tak suka..cuma tidak suka dengan kawannya tu..yang macam tak ada bilik sendiri nak tidur…. I need some privacy please…i don’t expect to see people, hang out at my house and doing nothing…macam kutu je….tak pandai balik langsung…..I hate that part…I hate to hate people but people always make it easier for me to hate them…. I LOVE PRIVACY and I think you also need some privacy too..so respect my privacy so that I can respect you too….WIN WIN Situation….

 

KITA Merdeka??

Sempena dengan kemerdekaan negara…pihak penulis iaitu saya ( Ignatius John)..mengambil kesempatan ini hendak menitipkan pandangan penulis mengenai kemerdekaan negara . Dan apa yang penting….jangan hanya pandai melaung MERDEKA……..sebanyak 7kali mahupun seribu kali…dan jika tidak ada pengertian mengenai kemerdekaan, tidak guna kesemua laungan tersebut.

Sebenarnya saya sendiri secara peribadinya agar gusar mengenai pengisian kemerdekaan dalam kalangan masyarakat kita. Bukannya berniat hendak membetulkan perancangan sesetengah pihak tetapi apa yang pihak penulis dapat saksikan mahupun perhatikan, pengisian kemerdekaan itu lebih bersifat retorik ataupun sikap sesetengah yang menganggap sambutan kemerdekaan bersifat perayaan merencatkan pengisian kemerdekaan yang sebenar. Yakni saya di pihak penulis ingin menegur sikap sesetengah pihak yang sememangnya mengerti akan seruan kerajaan dalam pengisian kemerdekaan dan contohnya adalah pengibaran jalur gemilang. Program kibarkan jalur gemilang merupakan rencana yang dianjurkan oleh pihak kerajaan untuk memupuk semangat patriotisme dalam kalangan masyarakat Malaysia. Namun apa yang menyedihkan adalah apabila seruan itu disahut dengan satu hasrat untuk meraih populariti semata-mata. Bendera dikibar di kenderaan mahupun di rumah…namun apakah yang mengibarkannya mengerti akan makna sebenar seruan kerajaan tersebut ataupun anda mengibarkan bendera hanyalah bersikap hangat-hangat tahi ayam. Jika benar menyintai negara, jangan hanya pada bulan kemerdekaan sahaja, bendera kebanggaan kita dikibarkan.

Persoalan utama di sini adalah sejauh manakah kita dinilai tahap patriotisme dalam diri kita. adakah dengan mengibarkan bendera, kita dikatakan bersikap patriotisme. Bagaimana pula dengan pihak yang tidak mengibarkannya? Secara peribadinya, saya di pihak penulis…tidak mengibarkan bendera Malaysia pada tahun ini… Kenapa? Kerana saya percaya bahawa jika saya tidak mengibarkan tidak bermakna saya tidak menyayangi Malaysia. Adalah perlu dingatkan bahawa pengertian kemerdekaan mahupun rasa cinta terhadap negara dizahirkan secara berbeza-beza namun apa yang pasti REMAJA MASA KINI SEMEMANGNYA CINTA AKAN NEGARA namun cara yang ditunjukkan adalah berbeza. jadi tidak wajar jika diperkatakan generasi masa kini sudah luntur nilai kemerdekaan. Jangan begitu mudah menghukum mahupun menyimpul kata tanpa melihat akan realiti yang sebenarnya.

Rakan 1 :” Eh…tahun ini..ada konsert ka di dataran…”

Saya : “tiada…kenapa jua…”

Rakan 1 : “aisehh…..boring ba mcm nie…tiada konsert…cuba la buat konsert ba..syiookkk…”

Inilah realiti sebenar, kerana lama sudah disuapkan dengan konsert kemerdekaan semata-mata maka konsert bagi setiap kali kemerdekaan itu adalah perlu, namun persoalannya adakah konsert yang dianjurkan oleh pihak tertentu menepati ciri mahupun kehendak sebenar sambutan kemerdekaan itu. Remaja yang tertentu ini lebih gemar untuk berkonsert tanpa ada rasa sekelumit di hati untuk mengerti akan pengertian sebenar konsert itu.. Bak kata orang…..orang jerit MERDEKA….aku pun ikut jeritlah…. namun jeritan itu berbaloi atau tidak…saya bukan orang layak untuk menilainya. Seperti yang dapat kita saksikan sambutan kemerdekaan jelas lari dari landasan sebenar….hiburan mengaburi segala-segalanya. Pihak tertentu menggunakan alasan kemerdekaan untuk mengadakan konsert lantas melarikan prinsip sebenar sambutan kemerdekaan itu sendiri. Lebih menyedihkan lagi…apabila pengisian konsert itu, tidak langsung menjurus kepada kemerdekaan namun lebih kepada bersuka ria semata-mata. Jika ada pun….pengisian hanya untuk sekejap sahaja….tiada yang pasti. Pihak yang berwajib…jalankan tindakan anda…jangan sampai pengertian kemerdekaan itu menyesong dari erti yang sebenar… Ingat pesanan : BUKAN MUDAH UNTUK MEMERDEKAKAN SESEBUAH  NEGARA, NAMUN UNTUK MENGHANCURKANNYA TIDAK SAMPAI SATU KETIKA….

Ikhlas dari : Ignatius John

Suara hari ini…untuk kesenangan hari esok. 🙂

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

 

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI UNTUK SEMUA KAWAN-KAWAN YANG MENYAMBUTNYA…… TAHUN PERTAMA BERAYA SEBAGAI BEKAS PELAJAR MATRIKULASI… BUAT YANG BAKAL YANG MENYAMBUNG PELAJARAN KE UNIVERSITI SELAMAT BERAYA DAN SELAMAT BERPACKING-PACKING..

INGAT-INGATLAH AKU DI SINI…….

KUIH RAYA UNTUK AKU ADA TAK??

Blog that everyone should read….fun!!!

 

http://chumieprcat.blogspot.com/