Category Archives: myself

Mengambil risiko?


“Admin executive sengkek tu pula buat cerita cakap aku nie makan gaji buta”

                  Risiko yang terbesar yang pernah aku ambil dalam sejarah hidup aku. Actually aku dah bekerja hampir  5 months, and should be next month aku akan “confirmation” dengan company ini. Dan selama hampir 5 bulan, aku bergelut dengan diri sendiri dari aspek nak membiasakan diri dengan keadaan sekeliling, di tambah lagi dengan keadaan kerja yang always have to standby 24/7 non-stop, membuatkan aku rasa payah untuk adapt myself. Mungkin kalau melibatkan soal kerja, aku rasa takde masalah kott, since I’m used to stress because of work but to make it’s worse, I xbole claim overtime, or any related to my work termasuk la claim transportation which are supposed to be covered by the company.

                    Aku rasa aku rugi dalam RM500++  everymonth dan di tambah dengan keadaan aku yang tak dapat claim overtime, just allowance yang berharga RM40.00 membuatkan aku rasa sangat-sangat rugi. Aku punya gaji kalau dah tolak semuanya adalah tinggal RM1700, belum lagi sewa bilik, makan dan minum dan termasuk transportation, mmg aku payah la nak survive dengan gaji macam ini. Tekanan dari management jangan cakaplah, menangis tu memang sebahagian daripada cara aku melepaskan geram. Geram bukan sebab apa, sebab kadang-kadang mereka memilih untuk tidak memahami aku, sebabnya aku agak limited untuk bergerak ke sana dan ke mari memandangkan aku takde kenderaan sendiri lagipun aku baru ja lepas grad, nak beli kereta memang payah la, sebab tak dapat nak menyimpan. Jadi solusinya, aku bergantung dengan kenderaan macam teksi dan teksi sapu.

.  67078_456749764394631_1896321406_n

                Dekat sini, pengangkutan awam sangatlah menyedihkan rasanya macam susah nak dapat… Bila ko dah bergantung dengan teksi, memang tinggi la kosnya tapi terpaksa. Setiap kali aku turun kerja or ada kerja luar, kira-kira RM60 akan terbang dari poket aku. Kiranya kalau 10 kali aku ada kerja luar, korang kira la sendiri.. kira hangus duit kat situ. Bila nak claim…admin executive pula banyak songeh, cakap ini tak boleh claim. Dia tak tau apa yang aku rasa, duit tu kottt….bukan air… Lepas tu bila aku takde kerja luar, so duduk la kat office untuk buat kerja lain, jadi bila kerja ko dah settle mestilah ko nak rehat kan. Admin executive sengkek tu pula buat cerita cakap aku nie makan gaji buta… hmmm…rasa nak tampar jer mulut perempuan puaka tu..tapi aku terpaksa bersabar..

                   SABAR untuk lebih 5 bulan, menjadi kurang sabar bila part aku nak bercuti, cuti untuk aku ambil test JPJ. Seperti biasa, aku akan apply seminggu lebih awal sebab tak nak ada masalah. Ok cuti dah approved!! Lepas dah approve..tiba-tiba dengan senang hati mereka nak cancel cuti aku tu… sangat menduga kesabaran aku… Tapi disebabkan aku ni jenis degil, aku teruskan juga. Lagipun cuti aku dah approve! Actually dah second time benda ini berlaku, dan aku dah rasa menyampah! Haritu time aku cuti, tiket flight semua dh beli dengan senangnyer boss suruh cancel. Hmm, mmg dah kencang time tu. Jadi setelah berfikir panjang, berbincang dengan family dan kawan-kawan; tanggal 21hb aku menyerahkan surat perletakan jawatan dengan 7 hari notis bermaksud 29hb akan jadi hari terakhir. Lokasi kerja aku, rasanya korang tau kot…

Oh ya….untuk pengetahuan korang, aku tak layak untuk dapat MEDICAL TREATMENT dari panel klinik company, aku pun tak tau kenapa”

Sekian untuk luahan perasaan kali ini….

wpid-img_20150318_203400

Advertisements

NEW YEAR 2015

Happy New Year everyone!!! May this year can bring the best of luck to everyone!!!! wish you all the best in future undertaking… Dare to be difference!!! 

Bercakap pasal New Year, mesti kita akan cakap pasal “RESOLUTION”  Tapi secara logiknya kalau setiap tahun kita letak “RESOLUTION” tapi tanpa ada usaha..makanya diberi 10 tahun sekalipun apa yang kita impikan mungkin tidak akan tercapai… Ada orang, dia nak gaji tinggi tapi dia malas nak berusaha..makanya harapannya itu seumpamanya harapan yang sia-sia. Maksud saya, nak berjaya, silalah “BERUSAHA”, tidak ada kejayaan yang datang tanpa perlu berusaha… “HARAPAN”, aku tahun ini mudah jak…nak berusaha untuk menjadi yang terbaik!!! hahaha…. SELAMAT TAHUN BARU SEMUA!! 

Industrial Chemistry between Chemical Engineering?

The difference between industrial chemistry and chemical engineering such as industrial chemists make use of their broad understanding of chemistry and environmental sustainability in areas like pharmaceutical companies, polymer manufacturing, petrochemical processing, food science, and manufacturing industries while a chemical engineer deals with the whole process of changing raw materials into a useful, marketable product, an industrial chemist would look specifically at the nitty gritty science stuff, scrutinising the chemical components and designing a ‘method’ for the product then work out the best way to make it. The industrial chemist precedes the chemical engineer in the process of bringing something to market.

For more information on Industrial Chemistry, you can find on website.

1. http://www.ums.edu.my/sst/index.php/programmes/industrial-chemistry

credit to : http://www.engineering.unsw.edu.au/chemical-engineering/industrial-chemistry (texts and differences on industrial chemistry and chemical engineering.

Tahun Akhir di UMS Sabah

Tahun 2013..merupakan tahun akhir untuk aku di UMS Sabah.. sepanjang tiga tahun di UMS, banyak mengajar aku tentang segenap perkara. Dari aspek kewangan sampailah kepada sahabat. Kalau kewangan, di universiti ini agak susah sikit sebab dekat dengan 1 Borneo, jadi selalulah kaki ini menjejakkan di sana, hang out sekejap sahaja pun..bukan shopping just cuci mata..

Image

Gambar yang aku ambil guna bb aku… tak cantik pun

Kalau bab pengurusan masa, i’m still the worst..waktu aku tengah menaip ini pun…i’m supposed to be busy with my final year year project…tapi disebabkan aku sudah berhari-hari menghadap laptop, aku jadi bosan. Jadi curi sekejap masa, menulis pasal tahun akhir aku di UMS Sabah…

Image

Jadual FYP aku… sekarang ini tgh edit slide..

Kalau pasal persahabatan, benda ini banyak menguris hati aku tahun ini. Aku tidak tahu mengapa, ramai orang terasa dengan aku terutama sekali bila part aku tidak melayan atau keluar jalan-jalan dengan mereka. Terus terang aku katakan, aku ini kadang-kadang ingin bersendiri, ingin merenung masa depan sendiri atau aku dalam keadaan mood yang tidak baik lantas aku malas nak melayan orang lain sebab aku takut aku terbawa-bawa emosi dalam bercakap nanti. Tapi apakan daya, orang tak pernah belajar untuk memahami kita, tapi terus menjatuhkan hukuman terhadap kita.. Disebabkan itu, aku menjadi dingin dengan orang begini, dan paling memburukkan keadaan bila memburukkan aku di facebook, dan yang pasti aku ingat sampai bila-bila kata orang tu yang menyamakan aku dengan anjing… bahkan mengatakan anjing lebih baik daripada aku.. Serius aku cakap, seteruk-teruk aku dihina, tapi menyamakan aku dengan anjing, adalah satu tindakan yang melampau dan bagi aku, pintu untuk bersahabat untuk orang yang begitu sudah tertutup untuk selamanya. Dan, kini aku rasa bebas sebab aku tak perlu nak jaga hati siapa-siapa. Aku bebas nak masuk dalam group yang aku suka tanpa aku perlu fikir pasal orang tu..

Image

Ayat ini macam betul jer bunyi dia….hehehehe….

Antara promotion KFC yang aku pernah terlibat

Gambar yang dibawah antara promotion KFC yang aku pernah terlibat sepanjang karier aku di KFC… 🙂

credit to : http://www.kfc.com.my/

zinger double down

Zinger Double Down
pocketfull mini cooper

Pocketfull promotion with mini cooper
airtight container

Family Feast dengan airtight container

golden wrap chicken

 

Golden Wrap…promotion yang terbaru. Sangat sedap….

doraemon cushion

 

Family Feast promotion dengan Golden Chicken Wrap sekali dengan Doraemon Cushion

 

chicken chop

 

Chicken chop…Original Recipe

 

pokkits

KFC Pokkits, sangat tak suka buat ini bila aku di back-up department sangat leceh…

garden salad

Garden Salad..tapi sekarang aku dah lupa macamana cara nak buat dia….

hot rods

 

KFC Hot Rod Chicken, promotion yang akhirnya menjadi free meal kami untuk satu ketika.

green curry

 

KFC Green Curry..sangat suka curry dia…. sedap!!!!

KFC Quarter Chicken

 

KFC Quarter Chicken…

zingertower

KFC Zinger Tower…hash brown yang menambah ketinggian zinger tu.

variety bucket

 

KFC Variety Bucket… Doraemon promotion tapi bottle dia.

Bermulanya semester baru

Photo0797

Setelah sebulan bercuti..akhirnya penggal semester ke 4 dibuka kini.  Tak sabar nak mulakan semester 4, memandangkan dengan bermula semester 4 ini, bermaksud tinggal satu tahun lagi sebelum aku bergraduasi, penamat kepada semua beban. Waktu ini, aku dah sibuk berfikir apakah tajuk untuk projek final nanti. Masih lagi terkial-kial untuk memilih bidang untuk tahun ketiga nanti. Tapi buka penggal semester ini,banyak pula yang berlaku kat rumah aku. Sekarang ini kalau cuci kain atau mandi, air akan melimpah keluar sampai dekat kawasan tangga, teringin nak adukan masalah kat pihak yang berwajib tapi macam agak mustahil untuk dilayan memandangkan ini adalah semester terakhir kami semua di KKIP ( menurut dari sumber yang 50/50, kononnya KKIP akan berpindah, cuma tidak pasti di mana tempat kami akan dipindahkan). Lampu bilik air baru semalam dibaiki, nasib baik dibaiki kalau tidak satu semester kami bergelap.

Photo0801 Lantai yang sentiasa basah, jadi terpaksa di lap dan disapu airnya.. Leceh tapi terpaksalah juga.

 

 

Photo0799Pekerja-pekerja kontraktor yang memulakan tugas membaik pulih bekas-bekas rumah pelajar untuk kegunaan pihak seterusnya… Semestinya akan merindui perumahan ini, satu hari nanti. Cukup untuk isu rumah dan KKIP…harapan untuk semester ini supaya aku akan lebih berjaya berbanding semester lepas dan yang pasti dapat menumpukan lebih kepada pembelajaran di universiti. 🙂

 

 

 

Menahan perasaan marah….

Kalau boleh tahun ini nak belajar mengawal emosi…. tapi hari ini tanggal 10/01/2013 jam 01:23am.. tak tahu la manusia mana yang tak pandai menghormati orang lain…. Buat bising..hentak-hentak kaki. Kalau budak-budak, aku boleh terima lagi tapi ini dah bergelar siswa. Perangai yang langsung tak mengambarkan ciri-ciri seorang siswa. Agak-agak la ckit kalau nak buat bising tu pun…. Dah la rumah ini ada 10 penghuni, ambil kira perasaan orang lain. Aku tak bising pasal housemate haram yang ko bawa pun…dah kira ok!! Sebab tu aku prejudis sedikit golongan sebegini. Bukannya nak berlagak dengan apa yang kita ada.. Tapi kalau nak dibanding beza…golongan begini sememangnya tidak reti bagaimana nak menghormati orang lain. Bagi dorang, semua orang sama sahaja… 

Dulu time Tahun pertama pun macam tu jugak…golongan dari kelompok yang sama jugak yang suka buat bising. Mungkin KOS yang kamu ambil di universiti ini terlalu mudah..tapi tolonglah hormati orang lain. Sebab bagi saya….rumah ada tempat yang paling tenang dan satu-satunya tempat yang kita boleh menenangkan perasaan. 

MERRY CHRISTMAS AND HAPPY NEW YEAR

MERRY CHRISTMAS 

AND

HAPPY NEW YEAR 2013

SONY DSC

Tahun ini, aku mengambil kesempatan menyambut Hari Krismas biarpun berada di saat-saat akhir untuk peperiksaan. Aku balik ke Labuan tanggal 23hb December 2012 dan pulang ke Kota Kinabalu, tanggal 26hb December 2012. A very short time of spending my holiday with family. Aku balik pun sebab ahli keluarga aku asyik bertanya bila hendak pulang ke Labuan, mungkin rindu aku. Sambutan Hari Krismaas disambut sama sahaja seperti keluarga lain di dunia cuma tahun ini disambut dengan rasa kesederhanaan memandangkan ibuku baru sahaja sembuh dari kakinya yang patah. Hehe…..seronok dapat tengok ibuku dapat berjalan kembali seperti dahulu kala. Everything is fine.

ADAB KITA SEBAGAI ORANG TIMUR…

Tertarik di sini untuk merungkaikan tajuk yang saya taip di atas…adab kita sebagai orang timur. Realitinya dunia tertarik dengan kekayaan nilai ketimuran dari pelbagai aspek. Tapi hari ini, saya berminat untuk membicarakan mengenai tutur kata kita sebagai penutur timur. Kalau gadis di Malaysia satu ketika dahulu terkenal dengan tutur kata yang sopan santun dan manis budi bahasanya. Saya mempunyai seorang kawan, yang kalau dilihat dari aspek paras rupa sangat sempurna orangnya tapi apa yang membuatkan saya mahupun kawan yang lain tidak berasa selesa dengan dirinya adalah kerana beliau seringkali mengunakan kata-kata yang bersifat kasar demi untuk menyuarakan perasaan hatinya atau ketidakpuasan hatinya terhadap layanan pekerja dan sebagainya kepada dirinya. Mungkin bagi saya, agak janggal untuk mendengar perkataan sedemikian memandangkan dalam keluarga saya, kami agak jarang menggunakan perkataan sedemikian rupa tetapi bukan bermaksud tidak pernah digunakan cuma agak jarang digunakan. Dalam konteks ini, saya melihat implentasi yang digunakan itu sendiri, adakah perlunya kita untuk mengunakan perkataan sedemikian untuk mengambarkan perasaan amarah kita pada ketika itu atau adakah lebih baiknya jika kita menggunakan perkataan yang lebih sopan supaya orang di sekeliling kita tidak berasa tersinggung atau tidak selesa dengan pengucapan kita. Segalanya berbalik kepada kita sebagai manusia yang dikurniakan akal untuk berfikir dan bijak untuk memilih yang mana baik dan buruknya. Jadi berbalik kepada asal usul pangkal cerita iaitu mengenai kawan saya. Saya sendiri tidak tahu dimana letaknya rasa malu apabila mengungkapkan perkataan yang tidak manis di dengar, apatah mengunakan perkataan sedemikian rupa di khalayak ramai. Sebagai kawan, sejujurnya saya tidak selesa dengan pengunaan perkataan sedemikian rupa. Dan apa yang pastinya sebagai orang timur, perkataan yang kasar tidak harus wujud di dalam diri kita. Ingat kita diadili dengan perkataan, jika perkataan yang dituturkan itu bersifat kasar, maka pengadilan orang terhadap diri kita adalah kasar begitu sebaliknya. Bak kata pepatah, tepuk dada tanya selera, tapi bukan untuk selera makan tetapi selera kita dalam berbahasa. 

Image

YANG KURIK ITU KUNDI

YANG MERAH ITU SAGA

YANG BAIK ITU BUDI

YANG INDAH ITU BAHASA

Bermulanya cerita baru……

Sebenarnya this semester, admin tersangat la busy dengan isu-isu akademik…. mana yang mau bahagikan masa untuk belajar dan diri sendiri… Jadi agak sukar untuk admin mengemaskini this blog…smpai berhabuk rasanya this blog… Baru sekarang admin ada masa nak kemaskan segalanya. Banyak admin nak cakap pasal benda yang berlaku di sekeliling admin dari aspek persahabatan sampai la ke isu akademik.

Admin, sebenarnya terkilan dengan perangai kawan admin yang kat matrikulasi dulu la…. Dulu time nak berpisah dorang cakap jangan kita lupakan antara satu sama lain, dan dorang cakap jangan sekali menyombong antara satu sama lain. For the record, admin tak pernah sombong dengan dorang dan bila jer admin online facebook dan kebetulan dorang ada waktu itu juga..admin akan tegur. Tapi sayangnya…dorang pula yang menyombong dengan admin. Apa yang buat admin betul-betul terasa hati bila dorang offline sebaik sahaja admin menegur mereka di facebook dan paling teruk sekali yang mengaku hendak tidur tapi yang sebenarnya dorang tak nak melayan kita. Bukan admin nak mereka menghabiskan sepenuhnya masa mereka kepada admin tapi sekurangnya janganlah membuat kawan kita begitu. Bagi admin, tindakan mereka tersangatlah kejam sebab yang terseksa adalah admin bukannya mereka.

Lepas tu pasal isu UMS lagi…banyak benda yang berlaku kat universiti aku, this semester. Dari isu PTPTN yang lambat masuk…sampailah kepada kerenah birokrasi yang melampau. Aku sebenarnya tak suka bila nak memburukkan orang lain tapi apa yang   buat admin, bila benda ini melibatkan kepentingan pelajar, isu PTPTN contohnya. Perlu diingatkan bahawa pelajar ini sememangnya bergantung dengan ptptn terutama sekali bila melibatkan kerja-kerja akademik. Group admin terpaksa membatalkan kajian lapangan disebabkan admin dan kawan-kawan, tidak ada peruntukkan tambahan untuk pergi melakukan kajian lapangan yang mungkin memakan banyak kos dan duit yang diberi oleh ahli keluarga pun cukup-cukup untuk makanan dan perkara lain. Namun, syukurlah perkara itu sudah selesai dan UMS pun sudah ditegur oleh pihak yang berwajib mengenai isu ini. Seterusnya mengenai perpustakaan. Ini lagi satu isu, hari tu admin pinjam buku dekat library dan hantar melalui drop book station tapi apa yang admin sakit hati dorang cakap admin belum lagi menghantar buku tersebut. Jadi dorang mengarahkan admin untuk mencari  buku tersebut atau admin terpaksa membayar ganti yang mencecah ribuan ringgit kononnya triple pay dari harga asal. Tapi sesungguhnya admin tidak berputus asa bahkan admin mencari buku tersebut sehinggalah admin berjaya menjumpainya dan yang menyakitkan hati admin lagi, bila admin berjumpa dengan kerani tersebut untuk menyelesaikan hal tersebut, kerani tu boleh membuat mimik muka yang tersangat menyakitkan hati dan seolah-olah admin ini sengaja or menipu dorang padahal yang menjadi mangsa adalah admin. Mereka yang gagal untuk memeriksa dan melakukan kerja dengan baik.  Setakat inilah luahan pemanis rasa admin….. hehehe….. Terimalah gambar terakhir dari admin mengenai persahabatan.