Category Archives: relationship

Tahun Akhir di UMS Sabah

Tahun 2013..merupakan tahun akhir untuk aku di UMS Sabah.. sepanjang tiga tahun di UMS, banyak mengajar aku tentang segenap perkara. Dari aspek kewangan sampailah kepada sahabat. Kalau kewangan, di universiti ini agak susah sikit sebab dekat dengan 1 Borneo, jadi selalulah kaki ini menjejakkan di sana, hang out sekejap sahaja pun..bukan shopping just cuci mata..

Image

Gambar yang aku ambil guna bb aku… tak cantik pun

Kalau bab pengurusan masa, i’m still the worst..waktu aku tengah menaip ini pun…i’m supposed to be busy with my final year year project…tapi disebabkan aku sudah berhari-hari menghadap laptop, aku jadi bosan. Jadi curi sekejap masa, menulis pasal tahun akhir aku di UMS Sabah…

Image

Jadual FYP aku… sekarang ini tgh edit slide..

Kalau pasal persahabatan, benda ini banyak menguris hati aku tahun ini. Aku tidak tahu mengapa, ramai orang terasa dengan aku terutama sekali bila part aku tidak melayan atau keluar jalan-jalan dengan mereka. Terus terang aku katakan, aku ini kadang-kadang ingin bersendiri, ingin merenung masa depan sendiri atau aku dalam keadaan mood yang tidak baik lantas aku malas nak melayan orang lain sebab aku takut aku terbawa-bawa emosi dalam bercakap nanti. Tapi apakan daya, orang tak pernah belajar untuk memahami kita, tapi terus menjatuhkan hukuman terhadap kita.. Disebabkan itu, aku menjadi dingin dengan orang begini, dan paling memburukkan keadaan bila memburukkan aku di facebook, dan yang pasti aku ingat sampai bila-bila kata orang tu yang menyamakan aku dengan anjing… bahkan mengatakan anjing lebih baik daripada aku.. Serius aku cakap, seteruk-teruk aku dihina, tapi menyamakan aku dengan anjing, adalah satu tindakan yang melampau dan bagi aku, pintu untuk bersahabat untuk orang yang begitu sudah tertutup untuk selamanya. Dan, kini aku rasa bebas sebab aku tak perlu nak jaga hati siapa-siapa. Aku bebas nak masuk dalam group yang aku suka tanpa aku perlu fikir pasal orang tu..

Image

Ayat ini macam betul jer bunyi dia….hehehehe….

Advertisements

Luahan rasa secukup rasa……

Dah lama tak update blog ini….sebab busy sangat dengan urusan kerja dan assignment yang melambak….. kepenatan yang biasa di alami oleh seorang pelajar… terkejar ke sana ke mari…..satu perkara biasa… tapi itulah yang menjadi rencah kehidupan aku di sini. bila selalu ke sana ke mari…mengharap makin kurus la…rupanya tidak…aku pula makin kuat makan…hahahaha… tp aku xmakan malam pun…klu hari-hari biasa….. kecuali sabtu dan ahad…. NAK TAU PASAL DIET AKU….bole….pay me first….hahahahaha…

 
Jom bercerita pasal hubungan kekasih ini, sebenarnya aku malas nak bercerita pasal ini tapi disebabkan geram a.k.a rasa menyampah jadi aku bercerita sedikit pasal couple ini. Asalannya tak baik nak membuka pekung orang lain, tapi anggaplah perkara ini sebagai pengajaran buat mereka yang bakal-bakal bercinta. Nasihat aku, kalau cari kekasih baik girlfriend or boyfriend biarlah berpada-pada, jangan seperti main tangkap begitu ja… kelak binasa diri. diceritakan pula, pasal kawan aku ini yang bercinta sakan dengan buah hati dia, sebenarnya pada peringkat permulaan, it doesn’t matter with me…aku ok je.. cuma bila makin lama perasaan menyampah tu wujud dalam diri aku. terus terang aku cakap, i hate your couple..kenapa??? Pertama, adalah menjadi kepantangan aku, bila aku makan dengan kawan aku, dia bercakap dengan buah hati dia..kalau yang face to face tu kira okla….aku boleh terima lagi, ini lain pula, bercakap di telefon bagai nak rak…..aku yang duduk kat depan ko…macam orang bodoh je ko buat…. yang buah hati tu…pula, cuba la memahami keadaan sedikit, tak kan sampai nak 24 jam bertelefon..seolah-olah takde benda nak buat. Lepas tu buat suara cute….aduh!!!!! mau muntah aku….dengar…. “ala..sayang tengah makan…dengan kawan ini”….. tolong la yer….tak perlu la ayat macam tu….mengelikan kan…. itu my first rule….it’s seem to be rude..when you are having our meal with your friend…and after that….you calling with your couple…..tak hormat orang langsung. Kalau benda ini, berlaku cuba elakkan….fahami situasi atau keadaan….tu consider makan tak formal….kalau makan formal…confirm ko dipersilakan keluar dari dewan.

Kedua, pantang aku bila orang bercouple ini, bila boy/girlfriend dia..mengganggu kitaorg yang bergelar kawan kepada pasangannya. kisah ini berlaku, bila boy/girlfriend tak menjawab telefon…or balas sms…kawan pula menjadi biasa…seriously its totally annoyed…..hahahahaha… Jangan anggap kawan anda sebagai messenger kepada perhubungan anda…kalau terkena kat aku…confirm aku siap bagi warning lagi….(jahatkan aku…..), ada aku kesah??? Ayat aku mudah je…”ko ingat aku…ini..guardian angel dia ke…tolong la yer….” Ketiga, kalau boy/girlfriend ko jeles kat aku….aduiii….inilah benda aku paling anti.. kenapa?? Sebab benda inilah yang boleh menjejaskan hubungan aku dengan kawan aku. Aku secara peribadi pernah mengalaminya…boyfriend dia jeles dengan aku….dan you know what was my answer….. ” i don’t interested with your bullshit girl….she is my friend…..why must i stole her…..ewwww…couple dengan kawan…..macam mendedahkan diri pada lubang berbahaya je….hahahahaha… ( your friend…dah tau segala pasal ko…so tak best la klu bercouple)…. kejam kan…hahahaha….ada aku kesah???
Lepas tu..ini kebodohan yang aku selalu tengok..especially girl…sorry to say….kalau dah tahu..yang ko kena kongkong jangan la jadi macam orang yang takde otak…nak teruskan hubungan ko dengan lelaki tu….kadang-kadang aku pula yang terlebih emosi gara-gara benda ini…bukan apa….kenapa nak teruskan hubungan…kalau ko dah merana…. Cinta la tu konon…cinta monyet….tak ke mana juga…lain la kalau serius…ini tak….budak hingusan pula tu….(lantak la…klu dia baca..). Ini semua luahan hati aku..yang jelas membara dan agak panas dengan pasal couple yang mengganggu hidup aku..terutama bila soal urusan persahabatan aku…. that why sometimes aku lebih suka tak kawan orang yang bercouple…sebab akhirnya akan menyusahkan aku juga….. cuma satu jelah…jangan jadi bodoh sebab cinta….. cakaplah…I LOVE YOU….sampai infinity sekalipun….kalau ianya hanya didasarkan perasaan cinta yang kebudakkan….itu. just leave it….buang masa je…… hahahahahaha…..kecian ko…tp ada aku kesah???

 

 

Nilai moral yang hilang…..

Sebenarnya terdetik di hati nak menulis pasal isu ini…bila aku masuk kelas Tamadun Islam dan Tamadun Asia tengahari tadi. Minggu ini kita dah digemparkan dengan pelbagai isu yang paling hangat kes di negara kita sendiri iaitu kes pembuangan bayi dan isu ini makin kritikal apabila bayi itu bukan sahaja dibuang tapi dikerat sehinggakan menampakkan ususnya… Satu pandangan yang tidak mengambarkan kita sebagai rakyat Malaysia yang sememangnya prihatin dan penuh dengan kasih sayang. Saya sendiri sebagai manusia terkejut dengan tindakan pelajar tersebut dan memikirkan bagaimana dirinya sanggup melakukan perkara itu dan saya sendiri tidak dapat membayangkan bagaimana keperitan yang dialami oleh bayi tersebut. Bagi saya, biarpun apa juga alasan yang diberikan mahupun kesannya kepada pelajar tersebut, kita tidak layak untuk melakukan perkara sebegitu terhadap orang lain apatah lagi darah daging. Sekiranya tidak mahukan anak itu, letakkan anak itu di tempat yang selamat contohnya di hospital, pusat penjagaan dan bukan bertindak sedemikian. inilah masalah kita, remaja kita..apabila bercinta segalanya soal salah dan betul  diketepikan dan apabila terjadi sesuatu yang diluar jangka….tindakan sebegini pula di ambil…..Kenapa tidak fikir, salahnya dan kesannya ketika melakukan, jangankan sudah terhantuk baru hendak terngadah….nasi sudah jadi bubur. Jangan hanya berfikir tentang keseronokan sahaja..ingat akibat apabila melakukan sesuatu perbuatan yang ternyata akan memberikan kesan buruk. Bila dah terjadi perkara sebegini, nyawa yang tidak bersalah menjadi mangsa, dan lebih mengecewakan lagi diperlakukan sebegitu rupa….itu bukan sikap manusia dan jauh dari norma manusia. Sedangkan haiwan menyayangi anaknya, inikan kita…manusia yang dikurniakan dengan akal fikiran yang baik….tidak mampu untuk berfikir dengan matang dan baik. Ingat…cerminan masa kini…tidak menjamin segalanya…..jangan kerana perasaan cinta yang membuak terhadap lelaki atau teman lelaki anda…maruah tergadai dan lebih memburukkan lagi jika anda hamil…… Fikirkan……kesan dan akibatnya….Jangan jadi buta…kerna godaan dunia.

TITIPAN KASIH UNTUK F4T21…

Dah lama nak bercerita pasal tutorial F4T21 nie…tapi belum terbuka hati aku nak bercerita. Tapi semalam aku teringatkan korang semua..rindu nak belajar….rindu nak stay up late bukan nak online tapi sebab nak belajar dan buat tutorial atau tiru report eksperimen orang lain.. Perjalanan di F4T21 dititipkan dengan pelbagai kerenah plus drama, terutama ketika drama ICT4ME…rasanya sebab time tu semua nak tunjuk hebat kot dan time tu kami belum rapat sepenuhnya jadi rasa untuk berkumpul sebagai satu kumpulan dan work together as one team tu belum wujud sepenuhnya.

Pelbagai drama yang berlaku bila dingat kembali rasanya macam bodoh pula. Aku yang muda ini susah nak kawal kak-kak dan abg-abg time tu…( 😛 ). Time tu memang rasa menyampah dengan semua orang sebab xnak bekerjasama lepas tu berlagak sombong pula tu. Tapi kesemua berlaku dengan keadaan begitu juga tanpa mewujudkan rasa permusuhan antara kita. Kata orang, kena hidup professional..kerja adalah kerja dan bila bukan waktu kerja kita adalah kawan.. Habis ICT4ME…..dan selepas tu tak banyak sangat pun benda yang interesting berlaku kat kami cuma waktu tu tutorial F4T21 popular sebab kewujudan seorang insan yang kuat ponteng sampai satu kolej tau.  Semester 1 melabuhkan tirainya begitu sahaja dan menyaksikan satu demi satu kawan-kawan F4T21 meninggalkan kami. Memandangkan semua sibuk dengan persiapan masing-masing untuk PSPM 1 dan MUET….busy la sgt time ini.

Semester 2….membuka jendela…semester kedua di matrikulasi tidak banyak menduga perkara yang tak diingini berlaku. Perkara yang menghighlight F4T21 pun waktu join kawad kaki….tu pun..drama air mata pun byk berlaku.Sebabnya terlalu byk tenaga pengajar so I yang muda nie pun jadi singa cute yang memarahi dorang. Sapa suruh…lepas kena marah…semua ok balik..semua seperti dalam perancangan. For your information…aku memang tak suka nak marah-marah orang dan itu bukan sikap aku..tapi kalau dah sampai kronik…maka berhambur dan tersembur la air liur aku untuk korang…jahat memang jahat tapi untuk kebaikan semua pihak. Tapi orang kata la….drama itu tidak sia-sia malah membuahkan hasil dan kita jadi Naib Johan untuk Kawad Kaki…..dan kenangan di manja rasa akan I sampai bila-bila…..thank untuk Ummie Umairah sebab hadiahkan baju…..suka baju tu…sebab ngam2 kat badan..boleh tayang body (huhuhuhu…seksi ker??)….macam orang kata la…..u guys will never be replaced…..by anyone… Macamana pun….korang tetap satu…dan tiada keduanya…..

SINI….nak juga menyelitkan sebab dan penyebab kenapa aku selalu ponteng……

  1. Kalau aku dah ngantuk sangat pagi-pagi tu ditambah pula dengan kelas or kuliah yang aku tak berapa suka….aku akan extend waktu tidur….lepas tu pura2 berlakon….terover tidur…
  2. Kalau waktu tengahari…..time aku selalunya akan tidur…so bila bangun…segalanya dah kusut masai..air liur basi dah meleleh kat pipi….so aku akan tidur balik…..malas nak cuci muka so tidur balik.
  3. Lepas tu, kalau tiada air…..alasan paling konkrit la…sebab aku malas nak cari air…lepas tu angkut air pergi tandas…..jadi untuk mengurangkan kelenguhan tangan…aku sambung jak tidur.
  4. Alasan seterusnya…kalau aku dah plan something…contohnya…..nak cuci kain….so aku sanggup ponteng untuk menjayakan misi aku….
  5. Paling best punya….kalau aku dah tengok drama korea….semestinya aku akan memonteng kan diri sebab mau kasi habis….(semangat mau kasi abis cite korea)…..
  6. Seterusnya…kalau time lecture phy..dan Sir Zulfadhli yang mengajar….lebih baik aku tidur di bilik…..buang masa ja pun kalau datang…tiada guna pun…
  7. Hahaha…paling last….klu mimpi yang best…..lagi la aku ndak mau bangun….biar la sampai tengahari aku memonteng…yg penting mimpi aku berjalan ja…..bestnyer…..

Lepas tu….aku check di system MIS….jam kredit ponteng…..32 jam……hehehehe

Melawan Kesepian

Akanku terus berjalan di muka bumi biarpun kritikan demi kritikan yang aku terima. Akanku terus berjalan biarpun tanpamu di sisiku…..Dan semoga kepermergianmu tidak akan merubah apa-apa pun……biarpun sedetik masa berlalu segalanya takkan berubah…..

Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti
Air mata tertahan
Waktu untuk dijatuhkan

Nanti kita kan tahu
Betapa bijaknya hidup
Sepahit apapun ini
Pelajaran yang berarti

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku…

Nanti kita kan tahu
Betapa bijaknya hidup
Sepahit apapun ini
Pelajaran yang berarti

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku…

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku…

Semoga kepergianmu
Tak akan…
Semoga mampu kulawan
Kesepianku…

Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti..

Lagu : Siti Nurhaliza

10 Types of Men to Avoid

10. Men Who Are Always Pissing On Everything:

You know the type; for him nothing you do is good enough. You’re too stupid, you’re too fat, you’re too mouthy. Well, the truth is the guy is an idiot trained from birth from his Neanderthal dad to piss all over you and everything you do. Avoid him like you would a pounding headache.

9. Men Who Are Damaged and Like It:

He’s the guy that seems so sensitive and caring when you first meet. He’s able to share with you the heartbreak of a broken relationship. You only find out after a few more encounters that he’s still nursing a broken heart from the relationship he had with someone over ten years ago.

You slowly realize that he’s not so much heartbroken but already committed to never caring about someone again. No matter how much time you spend together, you can never get through. Face it, you never will. The padding around his heart (and his skull) is so thick a neutron bomb won’t pierce through it. So give up and get going. He’s like a drippy faucet that slowly wears you down with false hope until you just want to smash it. (See doll here.)

8. Men Who Love Sports Way Too Much:

There’s a fine line between a great guy who loves sports and the raging maniac that loves sports way too much. How can you love sports TOO much? men would ask in befuddlement. For most women, it’s obvious. A guy loves sport too much when they would rather watch a game than spend time with you.

I realize that ALL men fall into this category after several months of knowing you, but they will occasionally submit their whipped butts to taking you out or holding your purse as you shop, just to stop your fussing. But the sport fanatic won’t care that the house is falling apart, that the baby is crying or that you haven’t been out of the house in 4 months. All he’ll want is a beer, a TV and “some peace”. They are hard to tell apart from the normal healthy male but look out for the signs of obsession, or you’ll be stuck watching every lame game the sports channel has to offer and feeding his burping buddies as your friends go out to dinner and to see the hottest new movie every weekend.(See doll here.)

7. Men Who Thinks He Knows You:

These are the guys who think they are Freud. They spend all their time thinking and little time actually doing anything constructive. They have put a big label on you after one date and a night of conversation.

He’s the guy who sits there watching you, with that stupid smug “I knew it” look on his hound dog face. He’s clearly thinking that by putting a label on you, he has you all figured out and knows just what to do to fix you. He looks at you as if you were some broken piece of pottery he’s going to glue back together.

What’s sad is that he still can’t figure out how to get someone to actually like him, so how is he going to fix you

6. Men Who Are Prettier Than You:

It’s one thing to date a sexy honey who looks like Brad Pitt, it’s quite another story to be with someone who makes you feel like a manly cow just by standing next to him. You know the type, don’t you? He’s the “metro man” who spends more time fluffing his hair just so and takes more time doing it than you would spend painting a barn door.

Ladies, the secret to feeling pretty and feminine is to never date a man that’s more beautiful than you and more delicate than you. So stop feeling like the turd that’s drying out in the sun, and dump the whiny narcissist. (See doll here.)

5. Men Who Think They Are Better Than You:

Have you met him? He’s all about feeling superior. Nobody is good enough for him. He has a laser sharp tongue and can shred anything in sight until it lies in tatters in front of him.

This cold dead fish is unable to break into a smile for fear of splitting his face. He simply takes comfort in feeling that he is better than everybody else. After spending enough time with this guy, you will grow to despise the human race as he does, and crawl around feeling unworthy. Throw him away like you would a mold-filled potato. (See doll here.)

4. Men Who Are Way Too Paranoid:

Something about these green-eyed goblins drives them to think you are cheating, even when you are with them.

They are the ones who seem so confident at first, flirting with you and attracted to your ability to flirt back. You date them and find they really don’t like your clothes (too revealing), your car (too flashy), your friends (sluts), your family (too nosy), your job (too demanding), until you wake up one day to find the only thing you have left in your life is a miserable paranoid weird violent man who can’t stand you out of his sight but can’t stand the sight of you. He needs you to have nothing in your life but him, and you will have nothing unless you wake up and get out. (See doll here.)

3. Men Who Refuse to Grow Up:

Well, my opinionated wife says that if you need to avoid all men who are children, there would be no men to date. Haha. Not funny.

I mean other than the normal guy who wants to have his ego stroked constantly and only do what he wants to do , there are those guys who really are babies. Selfish, spoiled, useless little boys who don’t understand the concept of responsibility or self-respect.

These men are the ones who can’t keep a job, who blame everyone else for their own stupidity and laziness, who are constantly outraged that the world is not giving them the respect they deserve. Clueless, they never realize that they are in fact, getting the respect they truly deserve. Hanging around with this type of loser is like having 10 screaming kids hanging on your legs, asking for ice cream when you can’t pay for bread. Lock the doors, throw away his book of excuses and get a spine. Avoid him like you would a …blood sucking leech. (See doll here.)

2. Men Who Think Only With Their Sticks:

Well, as we well know, the streets to the courthouse are littered with broken marriages caused by men who think with their sticks and not their brains. They see something they want to poke and it does not matter if they have Halle Berry, Christy Brinkley or Pam Anderson, and their 2 kids, 3 dogs, and 4 fishes waiting at home. These men will do what they know they shouldn’t do, go get the forbidden poke.

It does not matter that you are the hottest thing since freshly baked pie, a man like this is going to give you a few diseases and mess up publicly right when you are being voted “Happiest Couple” at the Lodge. You know he’s the type to cheat as that’s how you got him from his first wife. Know that you got a weasel in your arms, and throw him away before he puts you on the front pages of the daily newspaper for murder.(See doll here.)

1. Men Who Are Cruel:

Simply put, there are certain men who are monsters hiding behind a thin veneer of charm and sanity.

There is nothing in the world as ugly or as damaging as a cruel man. For some reason, there are men out there who take only joy in seeing someone in pain (I don’t mean like in a dull headache kind of pain – I mean like a big kick in the nuts pain).

People say that it’s a power thing, but I know it’s a sickness thing. It’s sick to be you if you are with someone like him.

Don’t be distracted by the sexy grin or the bulging pecs (or bulging other stuff) on the outside. Look at the inside. Fire is beautiful but it hurts when you get burned. Stay away from these creeps as if your life depended on it, as it surely does. (See doll here.)

by :http://inventorspot.com

7 Toxic Friend Types to Avoid

Beware of These Women

Friendship is a beautiful thing. Every woman needs great girlfriends who love and support her no matter what. The trouble is, not all of your friends really have your back like you think they do. It’s imperative to know the difference between healthy friendships and toxic ones.

Are some of your friends creating unnecessary drama in your world? If so, they’ve got to go. Here are seven types of girlfriends to avoid.

The Diva

The Diva is high maintenance and usually a major headache to be around. If it’s not her way she’s headed for the highway and inviting her along makes everything more difficult than it has to be. You could never have a moment in the spotlight around her because she doesn’t like to share it. You love the energy she brings but ask yourself this: When was the last time she did something for you.

The Flirt

She flirts with everyone in sight and always knows more about the men in the room than the women. You plan to go out together but if there’s a man around who wants to chat she’s not going to pay any attention to you. At first her flirting seems harmless. She’s single, why not? Well you know what they say. Birds of a feather flock together. If you two are out together and she’s giving off “easy” vibes that means you might be too. You don’t want a rep you didn’t earn, do you? Remember, who you associate with is a reflection of who you are.

The Gossip

The Gossip has no clue what the definition of the word “secret” is. She’s usually the first to tell you whose husband did what with whom and why this person lost what and when. It’s fun to hear her dissect other people’s dirty laundry, but what happens when you stay home and she’s with someone else going through yours? The Gossip doesn’t mean to hurt people but she just can’t shut up. If you like to keep your private life private you may want to steer clear of her.

The Needy One

Before you can even make plans for the evening The Needy One has already called twice to be sure she gets an invite. When you go out together she’d rather talk than relax or party. She most likely has a lot going on right now and she looks to you as the person she can talk it over with.

You’re happy to be able to help, but even though you invest a lot of your time and energy into helping her it’s never enough. If you don’t call her back she gets upset and you find yourself apologizing for things you shouldn’t have to. She’s not your friend; she’s your responsibility. That’s no good.

The Hater

The Hater is never satisfied. She has a comment or response for everything. You know the type. She doesn’t like the dress you chose, her drink is never mixed quite right and must be sent back, and the guys you meet are never good enough for you or her. She’s negative all the time and it will begin to block your positive vibes. If you’re waiting on a compliment from her, don’t. You’re never going to get one.

The Drunk 

There’s nothing wrong with drinking in moderation, but this friend doesn’t know when to stop. You can’t taker her anywhere without realizing she’s had one too manym too fast. Once she does she’s no more fun and you feel like you’re babysitting instead of just hanging out. She’s always sorry the next day but then when you go out again she drinks just as much anyway. Know this woman? She will eventually get herself and you into trouble.

The Workaholic 

When she gets a night off she wants the world to stop and rotate around her so she’ll have a great time. But when it’s your turn to need a night out she’s “working late” or “has to get up super early in the morning”. She’s always on her blackberry but somehow always forgets to text or call her friends back.

When you’re out with her she does more e-mailing and venting about work than actual talking and you’re never sure she’s really paying attention to you. She’s made it clear her career comes before the relationships in her life, so what are you sticking around for?