Category Archives: social networking

Bermulanya cerita baru……

Sebenarnya this semester, admin tersangat la busy dengan isu-isu akademik…. mana yang mau bahagikan masa untuk belajar dan diri sendiri… Jadi agak sukar untuk admin mengemaskini this blog…smpai berhabuk rasanya this blog… Baru sekarang admin ada masa nak kemaskan segalanya. Banyak admin nak cakap pasal benda yang berlaku di sekeliling admin dari aspek persahabatan sampai la ke isu akademik.

Admin, sebenarnya terkilan dengan perangai kawan admin yang kat matrikulasi dulu la…. Dulu time nak berpisah dorang cakap jangan kita lupakan antara satu sama lain, dan dorang cakap jangan sekali menyombong antara satu sama lain. For the record, admin tak pernah sombong dengan dorang dan bila jer admin online facebook dan kebetulan dorang ada waktu itu juga..admin akan tegur. Tapi sayangnya…dorang pula yang menyombong dengan admin. Apa yang buat admin betul-betul terasa hati bila dorang offline sebaik sahaja admin menegur mereka di facebook dan paling teruk sekali yang mengaku hendak tidur tapi yang sebenarnya dorang tak nak melayan kita. Bukan admin nak mereka menghabiskan sepenuhnya masa mereka kepada admin tapi sekurangnya janganlah membuat kawan kita begitu. Bagi admin, tindakan mereka tersangatlah kejam sebab yang terseksa adalah admin bukannya mereka.

Lepas tu pasal isu UMS lagi…banyak benda yang berlaku kat universiti aku, this semester. Dari isu PTPTN yang lambat masuk…sampailah kepada kerenah birokrasi yang melampau. Aku sebenarnya tak suka bila nak memburukkan orang lain tapi apa yang   buat admin, bila benda ini melibatkan kepentingan pelajar, isu PTPTN contohnya. Perlu diingatkan bahawa pelajar ini sememangnya bergantung dengan ptptn terutama sekali bila melibatkan kerja-kerja akademik. Group admin terpaksa membatalkan kajian lapangan disebabkan admin dan kawan-kawan, tidak ada peruntukkan tambahan untuk pergi melakukan kajian lapangan yang mungkin memakan banyak kos dan duit yang diberi oleh ahli keluarga pun cukup-cukup untuk makanan dan perkara lain. Namun, syukurlah perkara itu sudah selesai dan UMS pun sudah ditegur oleh pihak yang berwajib mengenai isu ini. Seterusnya mengenai perpustakaan. Ini lagi satu isu, hari tu admin pinjam buku dekat library dan hantar melalui drop book station tapi apa yang admin sakit hati dorang cakap admin belum lagi menghantar buku tersebut. Jadi dorang mengarahkan admin untuk mencari  buku tersebut atau admin terpaksa membayar ganti yang mencecah ribuan ringgit kononnya triple pay dari harga asal. Tapi sesungguhnya admin tidak berputus asa bahkan admin mencari buku tersebut sehinggalah admin berjaya menjumpainya dan yang menyakitkan hati admin lagi, bila admin berjumpa dengan kerani tersebut untuk menyelesaikan hal tersebut, kerani tu boleh membuat mimik muka yang tersangat menyakitkan hati dan seolah-olah admin ini sengaja or menipu dorang padahal yang menjadi mangsa adalah admin. Mereka yang gagal untuk memeriksa dan melakukan kerja dengan baik.  Setakat inilah luahan pemanis rasa admin….. hehehe….. Terimalah gambar terakhir dari admin mengenai persahabatan.

Facebook…

 Many people claim addicted to Facebook. But apparently Facebook could invite danger. Facebook is a social networking service that collects a lot of people in one place on the Internet. Facebook is similar to Friendster, but recognized as having many advantages. Facebook users from abg to parents aged over 50 years. Facebook acknowledged useful for finding friends scattered. A lot of Facebook users who finally managed to find friends in the past. This adds an added value for Facebook. Besides the photos and tagging was favored by many people. Column comments provided and make the existing notification facebookers to date with the world of facebook’s. Some Facebooker admitted first thing they check when online the internet is opening a Facebook account. Facebook has also successfully entered the ranks as the world’s third most visited site. Even managed to shift senior Facebook social networking world, ie Friendster. Not only used to make friends, Facebook is used for advertising and campaigning. U.S. President Barrack Obama is the first President to utilize up to the campaign via the internet, and many now-presidential candidate who trailed Obama’s actions.

But behind its superiority, turns out Facebook has side effects.

1. Waste of time. Facebook users are reluctant apart from computers, laptops, mobile phones, and gadgets that can access Facebook. Much time is wasted in front of the computer. Organize your time. Do not get wasted just in front of the computer.

2. Be careful to install the status on Facebook. There is a tragedy that befell his wife when changing the status of being single. The husband is angry without thinking instantly kill his wife. And this has happened 2 times.

3. Be careful not to put photos on Facebook. Whose name is the internet world, people can do various things. People can edit the photo in such a way that smells of negativity and pass it to the forums or mailing lists. This could damage the names involved. Not to mention photographs can trigger a scene. Put a photo on Facebook wisely, because not only you and your friends would see. Everyone in the world can see it, unless you download your photos into a private setting, so that only certain people can see your photos.

4. Do not put personal information carelessly. Many people do not realize the dangers of putting information on the Internet. By providing employment information, telephone numbers, to home addresses, would be able to invite people for bad intentions. Could have used that information to do no good. So, put your general information. Do not put personal information on your Facebook page. Remember that not only your friend who access Facebook. If you want the information contained safe from strangers, arrange to only your friends can access your Facebook.

5. Disturbed stranger. Many people do not think long when he received the request friend in the world of social networking. Without realizing it, those who accepted to be a friend can access the information contained in the pages of Facebook. Therefore do not hesitate to refuse an invitation to friends from strangers.

You are entitled to refuse. Although this may seem trivial, but many cases begin popping up because Facebook. Be wise in using Facebook.