Category Archives: Universiti Malaysia Sabah

Industrial Chemistry between Chemical Engineering?

The difference between industrial chemistry and chemical engineering such as industrial chemists make use of their broad understanding of chemistry and environmental sustainability in areas like pharmaceutical companies, polymer manufacturing, petrochemical processing, food science, and manufacturing industries while a chemical engineer deals with the whole process of changing raw materials into a useful, marketable product, an industrial chemist would look specifically at the nitty gritty science stuff, scrutinising the chemical components and designing a ‘method’ for the product then work out the best way to make it. The industrial chemist precedes the chemical engineer in the process of bringing something to market.

For more information on Industrial Chemistry, you can find on website.

1. http://www.ums.edu.my/sst/index.php/programmes/industrial-chemistry

credit to : http://www.engineering.unsw.edu.au/chemical-engineering/industrial-chemistry (texts and differences on industrial chemistry and chemical engineering.

Advertisements

Tahun Akhir di UMS Sabah

Tahun 2013..merupakan tahun akhir untuk aku di UMS Sabah.. sepanjang tiga tahun di UMS, banyak mengajar aku tentang segenap perkara. Dari aspek kewangan sampailah kepada sahabat. Kalau kewangan, di universiti ini agak susah sikit sebab dekat dengan 1 Borneo, jadi selalulah kaki ini menjejakkan di sana, hang out sekejap sahaja pun..bukan shopping just cuci mata..

Image

Gambar yang aku ambil guna bb aku… tak cantik pun

Kalau bab pengurusan masa, i’m still the worst..waktu aku tengah menaip ini pun…i’m supposed to be busy with my final year year project…tapi disebabkan aku sudah berhari-hari menghadap laptop, aku jadi bosan. Jadi curi sekejap masa, menulis pasal tahun akhir aku di UMS Sabah…

Image

Jadual FYP aku… sekarang ini tgh edit slide..

Kalau pasal persahabatan, benda ini banyak menguris hati aku tahun ini. Aku tidak tahu mengapa, ramai orang terasa dengan aku terutama sekali bila part aku tidak melayan atau keluar jalan-jalan dengan mereka. Terus terang aku katakan, aku ini kadang-kadang ingin bersendiri, ingin merenung masa depan sendiri atau aku dalam keadaan mood yang tidak baik lantas aku malas nak melayan orang lain sebab aku takut aku terbawa-bawa emosi dalam bercakap nanti. Tapi apakan daya, orang tak pernah belajar untuk memahami kita, tapi terus menjatuhkan hukuman terhadap kita.. Disebabkan itu, aku menjadi dingin dengan orang begini, dan paling memburukkan keadaan bila memburukkan aku di facebook, dan yang pasti aku ingat sampai bila-bila kata orang tu yang menyamakan aku dengan anjing… bahkan mengatakan anjing lebih baik daripada aku.. Serius aku cakap, seteruk-teruk aku dihina, tapi menyamakan aku dengan anjing, adalah satu tindakan yang melampau dan bagi aku, pintu untuk bersahabat untuk orang yang begitu sudah tertutup untuk selamanya. Dan, kini aku rasa bebas sebab aku tak perlu nak jaga hati siapa-siapa. Aku bebas nak masuk dalam group yang aku suka tanpa aku perlu fikir pasal orang tu..

Image

Ayat ini macam betul jer bunyi dia….hehehehe….

Bermulanya semester baru

Photo0797

Setelah sebulan bercuti..akhirnya penggal semester ke 4 dibuka kini.  Tak sabar nak mulakan semester 4, memandangkan dengan bermula semester 4 ini, bermaksud tinggal satu tahun lagi sebelum aku bergraduasi, penamat kepada semua beban. Waktu ini, aku dah sibuk berfikir apakah tajuk untuk projek final nanti. Masih lagi terkial-kial untuk memilih bidang untuk tahun ketiga nanti. Tapi buka penggal semester ini,banyak pula yang berlaku kat rumah aku. Sekarang ini kalau cuci kain atau mandi, air akan melimpah keluar sampai dekat kawasan tangga, teringin nak adukan masalah kat pihak yang berwajib tapi macam agak mustahil untuk dilayan memandangkan ini adalah semester terakhir kami semua di KKIP ( menurut dari sumber yang 50/50, kononnya KKIP akan berpindah, cuma tidak pasti di mana tempat kami akan dipindahkan). Lampu bilik air baru semalam dibaiki, nasib baik dibaiki kalau tidak satu semester kami bergelap.

Photo0801 Lantai yang sentiasa basah, jadi terpaksa di lap dan disapu airnya.. Leceh tapi terpaksalah juga.

 

 

Photo0799Pekerja-pekerja kontraktor yang memulakan tugas membaik pulih bekas-bekas rumah pelajar untuk kegunaan pihak seterusnya… Semestinya akan merindui perumahan ini, satu hari nanti. Cukup untuk isu rumah dan KKIP…harapan untuk semester ini supaya aku akan lebih berjaya berbanding semester lepas dan yang pasti dapat menumpukan lebih kepada pembelajaran di universiti. 🙂

 

 

 

Menahan perasaan marah….

Kalau boleh tahun ini nak belajar mengawal emosi…. tapi hari ini tanggal 10/01/2013 jam 01:23am.. tak tahu la manusia mana yang tak pandai menghormati orang lain…. Buat bising..hentak-hentak kaki. Kalau budak-budak, aku boleh terima lagi tapi ini dah bergelar siswa. Perangai yang langsung tak mengambarkan ciri-ciri seorang siswa. Agak-agak la ckit kalau nak buat bising tu pun…. Dah la rumah ini ada 10 penghuni, ambil kira perasaan orang lain. Aku tak bising pasal housemate haram yang ko bawa pun…dah kira ok!! Sebab tu aku prejudis sedikit golongan sebegini. Bukannya nak berlagak dengan apa yang kita ada.. Tapi kalau nak dibanding beza…golongan begini sememangnya tidak reti bagaimana nak menghormati orang lain. Bagi dorang, semua orang sama sahaja… 

Dulu time Tahun pertama pun macam tu jugak…golongan dari kelompok yang sama jugak yang suka buat bising. Mungkin KOS yang kamu ambil di universiti ini terlalu mudah..tapi tolonglah hormati orang lain. Sebab bagi saya….rumah ada tempat yang paling tenang dan satu-satunya tempat yang kita boleh menenangkan perasaan. 

ADAB KITA SEBAGAI ORANG TIMUR…

Tertarik di sini untuk merungkaikan tajuk yang saya taip di atas…adab kita sebagai orang timur. Realitinya dunia tertarik dengan kekayaan nilai ketimuran dari pelbagai aspek. Tapi hari ini, saya berminat untuk membicarakan mengenai tutur kata kita sebagai penutur timur. Kalau gadis di Malaysia satu ketika dahulu terkenal dengan tutur kata yang sopan santun dan manis budi bahasanya. Saya mempunyai seorang kawan, yang kalau dilihat dari aspek paras rupa sangat sempurna orangnya tapi apa yang membuatkan saya mahupun kawan yang lain tidak berasa selesa dengan dirinya adalah kerana beliau seringkali mengunakan kata-kata yang bersifat kasar demi untuk menyuarakan perasaan hatinya atau ketidakpuasan hatinya terhadap layanan pekerja dan sebagainya kepada dirinya. Mungkin bagi saya, agak janggal untuk mendengar perkataan sedemikian memandangkan dalam keluarga saya, kami agak jarang menggunakan perkataan sedemikian rupa tetapi bukan bermaksud tidak pernah digunakan cuma agak jarang digunakan. Dalam konteks ini, saya melihat implentasi yang digunakan itu sendiri, adakah perlunya kita untuk mengunakan perkataan sedemikian untuk mengambarkan perasaan amarah kita pada ketika itu atau adakah lebih baiknya jika kita menggunakan perkataan yang lebih sopan supaya orang di sekeliling kita tidak berasa tersinggung atau tidak selesa dengan pengucapan kita. Segalanya berbalik kepada kita sebagai manusia yang dikurniakan akal untuk berfikir dan bijak untuk memilih yang mana baik dan buruknya. Jadi berbalik kepada asal usul pangkal cerita iaitu mengenai kawan saya. Saya sendiri tidak tahu dimana letaknya rasa malu apabila mengungkapkan perkataan yang tidak manis di dengar, apatah mengunakan perkataan sedemikian rupa di khalayak ramai. Sebagai kawan, sejujurnya saya tidak selesa dengan pengunaan perkataan sedemikian rupa. Dan apa yang pastinya sebagai orang timur, perkataan yang kasar tidak harus wujud di dalam diri kita. Ingat kita diadili dengan perkataan, jika perkataan yang dituturkan itu bersifat kasar, maka pengadilan orang terhadap diri kita adalah kasar begitu sebaliknya. Bak kata pepatah, tepuk dada tanya selera, tapi bukan untuk selera makan tetapi selera kita dalam berbahasa. 

Image

YANG KURIK ITU KUNDI

YANG MERAH ITU SAGA

YANG BAIK ITU BUDI

YANG INDAH ITU BAHASA

Bermulanya cerita baru……

Sebenarnya this semester, admin tersangat la busy dengan isu-isu akademik…. mana yang mau bahagikan masa untuk belajar dan diri sendiri… Jadi agak sukar untuk admin mengemaskini this blog…smpai berhabuk rasanya this blog… Baru sekarang admin ada masa nak kemaskan segalanya. Banyak admin nak cakap pasal benda yang berlaku di sekeliling admin dari aspek persahabatan sampai la ke isu akademik.

Admin, sebenarnya terkilan dengan perangai kawan admin yang kat matrikulasi dulu la…. Dulu time nak berpisah dorang cakap jangan kita lupakan antara satu sama lain, dan dorang cakap jangan sekali menyombong antara satu sama lain. For the record, admin tak pernah sombong dengan dorang dan bila jer admin online facebook dan kebetulan dorang ada waktu itu juga..admin akan tegur. Tapi sayangnya…dorang pula yang menyombong dengan admin. Apa yang buat admin betul-betul terasa hati bila dorang offline sebaik sahaja admin menegur mereka di facebook dan paling teruk sekali yang mengaku hendak tidur tapi yang sebenarnya dorang tak nak melayan kita. Bukan admin nak mereka menghabiskan sepenuhnya masa mereka kepada admin tapi sekurangnya janganlah membuat kawan kita begitu. Bagi admin, tindakan mereka tersangatlah kejam sebab yang terseksa adalah admin bukannya mereka.

Lepas tu pasal isu UMS lagi…banyak benda yang berlaku kat universiti aku, this semester. Dari isu PTPTN yang lambat masuk…sampailah kepada kerenah birokrasi yang melampau. Aku sebenarnya tak suka bila nak memburukkan orang lain tapi apa yang   buat admin, bila benda ini melibatkan kepentingan pelajar, isu PTPTN contohnya. Perlu diingatkan bahawa pelajar ini sememangnya bergantung dengan ptptn terutama sekali bila melibatkan kerja-kerja akademik. Group admin terpaksa membatalkan kajian lapangan disebabkan admin dan kawan-kawan, tidak ada peruntukkan tambahan untuk pergi melakukan kajian lapangan yang mungkin memakan banyak kos dan duit yang diberi oleh ahli keluarga pun cukup-cukup untuk makanan dan perkara lain. Namun, syukurlah perkara itu sudah selesai dan UMS pun sudah ditegur oleh pihak yang berwajib mengenai isu ini. Seterusnya mengenai perpustakaan. Ini lagi satu isu, hari tu admin pinjam buku dekat library dan hantar melalui drop book station tapi apa yang admin sakit hati dorang cakap admin belum lagi menghantar buku tersebut. Jadi dorang mengarahkan admin untuk mencari  buku tersebut atau admin terpaksa membayar ganti yang mencecah ribuan ringgit kononnya triple pay dari harga asal. Tapi sesungguhnya admin tidak berputus asa bahkan admin mencari buku tersebut sehinggalah admin berjaya menjumpainya dan yang menyakitkan hati admin lagi, bila admin berjumpa dengan kerani tersebut untuk menyelesaikan hal tersebut, kerani tu boleh membuat mimik muka yang tersangat menyakitkan hati dan seolah-olah admin ini sengaja or menipu dorang padahal yang menjadi mangsa adalah admin. Mereka yang gagal untuk memeriksa dan melakukan kerja dengan baik.  Setakat inilah luahan pemanis rasa admin….. hehehe….. Terimalah gambar terakhir dari admin mengenai persahabatan.

Program Khemah Kerja Pewaris Muda Perdana 1 Malaysia Peringkat Sabah 2011

Siaran tertunda : Program ini berlangsung dari 22-24hb Disember 2011

Program ini adalah program kedua yang aku sertai di KKIP nie…..selepas Program Khidmat Masyarakat di Kg Unggun Jaya, Sepanggar. Sebenarnya aku agak teruja untuk menyertai program ini memandangkan merantau dan meng”explore” suasana kampung. Perjalanan ke Kg. Kuala Abai mengambil masa hampir 1 jam setengah dan sepanjang perjalanan banyak pemandangan menarik dapat dilihat sebagai sajian mata. Keindahan yang harus dikekalkan untuk tatapan generasi masa hadapan. Sepertimana yang aku cakap, perjalanan memang menyeronokkan..tapi tiba-tiba bertukar cemas…. hahahaha…. Sebab? Aku tak tahan nak terkencing..sampai sahaja di Pusat Latihan Khidmat Negara, Kota Belud..terus aku berlarian mencari tandas dan misi dilaksanakan. Moralnya, jangan minum banyak air. Sesampai di Kg Kuala Abai, disambut seperti VVIP. Aku melihat riak wajah masyarakat Kampung yang menerima kami..amat teruja dan pengalaman aku pula yang pertama menjejakkan kaki ke kampung ini sebab kebanyakkan kampung yang biasa lawat semua dah jadi moden. Tenang dan mendamaikan. Hari pertama, agak cuak dengan keadaan tandas dan tempat mandinya, maklumlah pertama kali….. Agak susah untuk membiasakan diri apatah lagi dilayan bagaikan puteri..eh salah dilayan bagaikan putera… Keluarga ini banyak mengajar tentang nilai kekeluargaan dan saling menyayangi antara satu sama lain.. Harta benda bukanlah segalanya..dan tidak menjamin kebahagiaan….apa guna ada wang tapi kebahagiaan tu jelas tiada…… Hari kedua pula dihabiskan pada waktu paginya dengan aktiviti senam seni..best sgt…hehehehe.. Belajar tarian manuk manuk malukun… A new dance for me…but nice…. then…we are being given a chance to spend a time with family so they decided to bring me to seashore enjoying a nice scenery of Kota Belud….my words..is WHOA!!!! A nice place to get away from hectic life in Kota Kinabalu especially as a student… During night…we are enjoying our self…Pentarama, an entertainment form….. And finally Last Day is the best of all…we dance till we drop…hahahahaha…i can’t forget today and forever …. Bila tengok orang berpisah dengan family masing-masing, ada pula yang sedih. Mungkin aku tidak menampak rupa fizikal kesedihan yang aku alami tapi biarlah di hati jak yang mengetahui 🙂

 

Setinggi tahniah untuk semua yang menganjurkan program Anak Angkat, medium terbaik mendedahkan pelajar kepada kehidupan bermasyarakat. Tahniah Jabatan Penerangan Sabah, Jabatan Penerangan Malaysia dan Universiti Malaysia Sabah

DAN paling penting Kolej Kediaman Indah Permai UMS….terutama sekali

Pengetua Kolej Kediaman Indah Permai : Prof Madya Dr Piakong Tuah,

YDP JAKMAS IP : Marina Matusop

Luahan rasa secukup rasa……

Dah lama tak update blog ini….sebab busy sangat dengan urusan kerja dan assignment yang melambak….. kepenatan yang biasa di alami oleh seorang pelajar… terkejar ke sana ke mari…..satu perkara biasa… tapi itulah yang menjadi rencah kehidupan aku di sini. bila selalu ke sana ke mari…mengharap makin kurus la…rupanya tidak…aku pula makin kuat makan…hahahaha… tp aku xmakan malam pun…klu hari-hari biasa….. kecuali sabtu dan ahad…. NAK TAU PASAL DIET AKU….bole….pay me first….hahahahaha…

 
Jom bercerita pasal hubungan kekasih ini, sebenarnya aku malas nak bercerita pasal ini tapi disebabkan geram a.k.a rasa menyampah jadi aku bercerita sedikit pasal couple ini. Asalannya tak baik nak membuka pekung orang lain, tapi anggaplah perkara ini sebagai pengajaran buat mereka yang bakal-bakal bercinta. Nasihat aku, kalau cari kekasih baik girlfriend or boyfriend biarlah berpada-pada, jangan seperti main tangkap begitu ja… kelak binasa diri. diceritakan pula, pasal kawan aku ini yang bercinta sakan dengan buah hati dia, sebenarnya pada peringkat permulaan, it doesn’t matter with me…aku ok je.. cuma bila makin lama perasaan menyampah tu wujud dalam diri aku. terus terang aku cakap, i hate your couple..kenapa??? Pertama, adalah menjadi kepantangan aku, bila aku makan dengan kawan aku, dia bercakap dengan buah hati dia..kalau yang face to face tu kira okla….aku boleh terima lagi, ini lain pula, bercakap di telefon bagai nak rak…..aku yang duduk kat depan ko…macam orang bodoh je ko buat…. yang buah hati tu…pula, cuba la memahami keadaan sedikit, tak kan sampai nak 24 jam bertelefon..seolah-olah takde benda nak buat. Lepas tu buat suara cute….aduh!!!!! mau muntah aku….dengar…. “ala..sayang tengah makan…dengan kawan ini”….. tolong la yer….tak perlu la ayat macam tu….mengelikan kan…. itu my first rule….it’s seem to be rude..when you are having our meal with your friend…and after that….you calling with your couple…..tak hormat orang langsung. Kalau benda ini, berlaku cuba elakkan….fahami situasi atau keadaan….tu consider makan tak formal….kalau makan formal…confirm ko dipersilakan keluar dari dewan.

Kedua, pantang aku bila orang bercouple ini, bila boy/girlfriend dia..mengganggu kitaorg yang bergelar kawan kepada pasangannya. kisah ini berlaku, bila boy/girlfriend tak menjawab telefon…or balas sms…kawan pula menjadi biasa…seriously its totally annoyed…..hahahahaha… Jangan anggap kawan anda sebagai messenger kepada perhubungan anda…kalau terkena kat aku…confirm aku siap bagi warning lagi….(jahatkan aku…..), ada aku kesah??? Ayat aku mudah je…”ko ingat aku…ini..guardian angel dia ke…tolong la yer….” Ketiga, kalau boy/girlfriend ko jeles kat aku….aduiii….inilah benda aku paling anti.. kenapa?? Sebab benda inilah yang boleh menjejaskan hubungan aku dengan kawan aku. Aku secara peribadi pernah mengalaminya…boyfriend dia jeles dengan aku….dan you know what was my answer….. ” i don’t interested with your bullshit girl….she is my friend…..why must i stole her…..ewwww…couple dengan kawan…..macam mendedahkan diri pada lubang berbahaya je….hahahahaha… ( your friend…dah tau segala pasal ko…so tak best la klu bercouple)…. kejam kan…hahahaha….ada aku kesah???
Lepas tu..ini kebodohan yang aku selalu tengok..especially girl…sorry to say….kalau dah tahu..yang ko kena kongkong jangan la jadi macam orang yang takde otak…nak teruskan hubungan ko dengan lelaki tu….kadang-kadang aku pula yang terlebih emosi gara-gara benda ini…bukan apa….kenapa nak teruskan hubungan…kalau ko dah merana…. Cinta la tu konon…cinta monyet….tak ke mana juga…lain la kalau serius…ini tak….budak hingusan pula tu….(lantak la…klu dia baca..). Ini semua luahan hati aku..yang jelas membara dan agak panas dengan pasal couple yang mengganggu hidup aku..terutama bila soal urusan persahabatan aku…. that why sometimes aku lebih suka tak kawan orang yang bercouple…sebab akhirnya akan menyusahkan aku juga….. cuma satu jelah…jangan jadi bodoh sebab cinta….. cakaplah…I LOVE YOU….sampai infinity sekalipun….kalau ianya hanya didasarkan perasaan cinta yang kebudakkan….itu. just leave it….buang masa je…… hahahahahaha…..kecian ko…tp ada aku kesah???

 

 

Korean Actor : Sexiest Actor …..orang cakap kat aku lar….

Hyun Bin

 

Name: 현빈 / Hyun Bin (Hyeon Bin)
Real name: 김태평 / Kim Tae Pyung (Gim Tae Pyeong)
Profession: Actor and model
Birthdate: 1982-Sep-25
Birthplace: Seoul, South Korea
Height: 184cm
Weight: 74kg
Star sign: Libra
Blood type: B
Family: Older brother
Talent agency: Star M Entertainment
Education: Jungang University (acting major)
Hobbies: Swimming, playing basketball and watching plays

 

TV Series

Secret Garden (SBS, 2010)
Friend, Our Legend (2009)
The World That They Live In (KBS2, 2008)
The Snow Queen (KBS2, 2006)
My Name is Kim Sam-Soon (MBC, 2005)
Ireland (MBC, 2004)
Nonstop 4 (MBC, 2003)
Bodyguard (KBS2, 2003)

Movies

Late Autumn (2010)
I’m very Happy (2008)
A Millionaire’s First Love (2006)
Daddy Long Legs (2005)
Spin Kick (2004)
Shower (2002)

Awards

2010 SBS Drama Awards: Top Ten Stars Award (Secret Garden)
2010 SBS Drama Awards: Netizen Popularity Award
2010 SBS Drama Awards: Best Couple Award with Ha Ji Won (Secret Garden)
2010 SBS Drama Awards: Top Excellence Award, Actor – Drama Special (Secret Garden)
2006 KBS Acting Awards: Popularity Award (The Snow Queen)
2006 KBS Drama Awards: Netizen Award (The Snow Queen)
2006 KBS Acting Awards: Best Couple Award with Sung Yu Ri (The Snow Queen)
2006 42nd Baeksang Awards: Most Popular Award
2005 MBC Drama Awards: Top Excellence Award (for My Name is Kim Sam-Soon)
2005 MBC Drama Awards: Popularity Award (Best Actor for My Name is Kim Sam-Soon)
2005 MBC Drama Awards: Best Couple Award (with Kim Sun Ah)
2004 MBC Drama Awards: Popularity Award (Best Newcomer for Ireland)
2004 MBC Drama Awards: Broadcasting & Entertainment Special Award

Related Photo

(if you have any Hyun Bin pics want to share with other fans, please write down the link of the photo inside your comments, Thanks)

                      

p/s : kawan aku minat kat dia nie….hensem dia ckp….tak tau la….

credits : http://star.koreandrama.org/?p=172

Drama Kegilaan Ramai : Secret Garden…termasuk admin….

Secret Garden

 

Title: 시크릿 가든 / Sikeurit Gadeun / Secret Garden
Chinese Title : 秘密花园
Genre: Romance, comedy, fantasy, melodrama
Episodes: 20 + 1 Special
Broadcast network: SBS
Broadcast period: 2010-Nov-13 to 2011-Jan-22
Air time: Saturday & Sunday 21:45

Synopsis

The drama tells the story of Kim Joo Won (Hyun Bin), an arrogant and eccentric CEO who maintains the image of seeming perfection, and Gil Ra Im (Ha Ji Won), a poor and humble stuntwoman whose beauty and body are the object of envy amongst top actresses. Their accidental meeting, when Joo Won mistakes Ra Im for actress Park Chae Rin, marks the beginning of a tense, bickering relationship, through which Joo Won tries to hide a growing attraction to Ra Im that both confuses and disturbs him. To complicate matters further, a strange sequence of events results in them swapping bodies.

Cast

Hyun Bin as Kim Joo Won
Ha Ji Won as Gil Ra Im
Yoon Sang Hyun as Choi Woo Young/Oska (Joo Won’s cousin)
Kim Sa Rang as Yoon Seul
Lee Philip as Im Jong Soo
Lee Jong Suk as Han Tae Ssun
Yoo In Na as Im Ah Young
Kim Ji Sook as Moon Yeon Hong
Park Joon Geum as Moon Boon Hong
Kim Sung Oh as Kim Sung Woo (Joo Won’s secretary)
Choi Yoon So as Kim Hee Won (Joo Won’s sister)
Kim Sung Kyum as Moon Chang Soo
Lee Byung Joon as Park Bong Ho
Sung Byung Sook as Park Bong Hee
Yoon Gi Won as Choi Dong Kyu
Yoo Seo Jin as Lee Ji Hyun
Kim Gun as Yoo Jong Heon
Baek Seung Hee as Park Chae Rin
Jang Seo Won as Hwang Jung Hwan
Kim Dong Gyoon as director
Kim Mi Kyung as guest house ahjumma
Song Yoon Ah as herself (cameo)
Lee Joon Hyuk as himself (cameo)
Beige (베이지) (cameo)
Baek Ji Young as herself (cameo, ep 13)
Han Ye Won as Cherry (cameo, ep 15)
Son Ye Jin as herself (cameo, ep 20)
Kang Chan Yang (강찬양)
Kim Sung Hoon

Production Credits

Producer: Oh Se Kang
Director: Shin Woo Chul, Kwon Hyuk Chan
Screenwriter: Kim Eun Sook

Awards

2011 Korea Drama Festival Awards: Daesang
2010 SBS Drama Awards: Top Excellence Award, Actor – Drama Special (Hyun Bin)
2010 SBS Drama Awards: Top Excellence Award, Actress – Drama Special (Ha Ji Won)
2010 SBS Drama Awards: Netizen Popularity Award – Drama
2010 SBS Drama Awards: Netizen Popularity Award (Hyun Bin and Ha Ji Won)
2010 SBS Drama Awards: Best Couple Award (Hyun Bin and Ha Ji Won)

Episode Ratings

Date Episode Nationwide Seoul
2010-11-13 1 16.1 (2nd) 16.5 (2nd)
2010-11-14 2 15.0 (5th) 15.6 (4th)
2010-11-20 3 17.9 (2nd) 18.9 (1st)
2010-11-21 4 20.0 (3rd) 20.8 (3rd)
2010-11-27 5 25.4 (1st) 26.3 (1st)
2010-11-28 6 25.2 (3rd) 25.6 (3rd)
2010-12-04 7 24.2 (2nd) 24.7 (1st)
2010-12-05 8 24.6 (3rd) 24.8 (2nd)
2010-12-11 9 27.0 (1st) 27.8 (1st)
2010-12-12 10 28.0 (2nd) 28.7 (2nd)
2010-12-18 11 27.0 (1st) 28.2 (1st)
2010-12-19 12 28.2 (2nd) 29.2 (2nd)
2010-12-25 13 24.4 (2nd) 25.0 (2nd)
2010-12-26 14 26.5 (3rd) 27.1 (2nd)
2011-01-01 15 23.0 (1st) 29.3 (1st)
2011-01-02 16 23.9 (1st) 29.9 (1st)
2011-01-08 17 23.8 (1st) 30.0 (1st)
2011-01-09 18 27.4 (1st) 34.1 (1st)
2011-01-15 19 29.1 (1st) 35.0 (1st)
2011-01-16 20 31.4 (1st) 38.6 (1st)
2011-01-22 Special 15.9 (4th) 19.9 (4th)

Source: TNS Media Korea

Related Photo

                                         

 

p/s : rasanya 10 kali aku tengok drama ini…tetap juga maintain best….hahahahaha

credits to : http://www.koreandrama.org/?p=3599